Někde už je benzín k sehnání zase pod 40 korun. Ceny by postupně měly klesat i jinde

Benzin i diesel skokově zdražily kvůli válce na Ukrajině.

V Česku už se dá natankovat za méně než 40 korun na litr

Za méně než 40 korun už mohou opět natankovat řidiči litr benzínu u některých českých benzínek. Musí se ale připravit na dlouhé kolony dalších motoristů. Na druhou stranu jsou ale místa, kde se stále drží ceny až podezřele vysoko.

Řidiči za litr benzínu na čerpací stanici v pražských Štěrboholech zaplatí 39,90 korun. To samozřejmě znamená dlouhé kolony těch, kteří chtějí výrazně levnější benzín. Chvíli čekat se prý vyplatí. „Když jezdíme každý den, tak třeba tisícovku nám to dá,“ popsal jeden z řidičů v anketě CNN Prima NEWS.

Majitel benzínky přitom tvrdí, že i při tak nízkých cenách mají slušné marže i obrat. „Marže na benzínu je jistě koruna. A co se týče nafty, tam je to ještě malinko víc. Máme 44 pump, obrat byl vloni 11 miliard korun,“ popsal spolumajitel čerpací stanice Jiří Ondra.

Jen o pár set metrů dál je benzinová stanice, kde řidiči za litr benzínu zaplatí o 4 koruny víc, 43,90 je ale cena, kterou řidiči platí prakticky po celé Praze. Stejná cenu byla v neděli prakticky na všech benzínkách, také například ve městě Zábřeh. „Se dohodnou, no, což by nemělo být, ale co naděláme,“ myslí si jeden z řidičů.

Na Moravě, konkrétně v Olomouci, byl patrně nejlevnější benzín za cenu 41,90 hned u několika nákupních center. „Jsem rád, že to šlo aspoň trošičku níž, protože my jako rozvozáci jezdíme denně. A když jsme tankovali za 48 korun, bylo to opravdu hodně náročné,“ popsal další z řidičů pro CNN Prima NEWS.

I v jižních Čechách, kde se drží ceny z celé České republiky nejníž, mohou řidiči najít čerpací stanice, kde litr benzínu stojí pod 40 korun. Dobrá zpráva je, že ceny pohonných hmot se budou patrně dál snižovat. „Spojené státy se snaží víc a víc těžit. Takže všechno nasvědčuje tomu, že by ta cena mohla dál a dál klesat,“ sdělil předseda Unie nezávislých petrolejářů ČR Ivan Indráček. Pod čtyřicet korun za litr by tak řidiči mohli tankovat už příští týden na více místech.

Tagy: