Vondrák volá po zastropování cen paliva. Museli bychom to doplácet, oponuje Jurečka

Pohonné hmoty opět zdražují.

PARTIE Terezie Tománkové 10.4.2022

Řešení rostoucích cen paliv. To bylo jedním z témat, o němž diskutovali v nedělní Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) s hejtmanem Moravskoslezského kraje Ivo Vondrákem (ANO). Zatímco podle Vondráka by vláda měla přistoupit k zastropování cen benzinu a nafty, Jurečka s ním nesouhlasí. Podle šéfa lidovců by v takovém případě částku musel doplácet stát, potažmo daňoví poplatníci.

Vondrák v Partii řekl, že by jednoznačně prosazoval zastropování cen pohonných hmot, a to klidně za vyšší částku, než je 36 korun za litr, což byla průměrná cena před válkou na Ukrajině. „Řídil bych se tím, co je v okolí, aby lidé nejezdili do zahraničí za palivovou turistikou,“ zmínil hejtman.

Ministr práce a sociálních věcí Jurečka naopak poukázal na fakt, že jen za březen narostly marže u čerpacích stanic o více než sto procent a zastropování cen podle něj situaci nevyřeší. „Když to zastropujete, tak to musí někdo ve finále doplatit,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS s tím, že by se takové opatření dotklo financí státu, a potažmo tedy daňových poplatníků.

K případnému doplácení by podle ministra došlo v okamžiku, kdy by majitel stanice prokázal, že kvůli zastropování prodává pod náklady. „Když zastropujete a on vám prokáže, že jste zastropovali pod jeho náklady, tak mu to musíte doplatit,“ vysvětlil Jurečka.

Daleko lepší by podle něj byla změna chování stanic v oblasti marží. „Ukázali jsme, kde narostla cena nejvíce a říkáme, že jestli se nezačnou čerpací stanice chovat jinak, tak od 1. května mají regulaci marže,“ zmínil Jurečka. Takové řešení je podle něj lepší, protože oproti zastropování ponechává pumpařům možnost stále vydělávat.

Vondrák reagoval, že na doplatky stanicím kvůli zastropování by se mohly využít dividendy z ČEZ. Ty jsou však podle Jurečky určeny k tomu, aby dotekly do státního rozpočtu a použily se jinde, například na oblast zdravotnictví nebo školství.

Hejtman ministrovi vyčetl, že problém nelze řešit cíleným řešením. „Individuální cestou nic nevyřešíte a vy už to víte taky. Proto jste přišli se slevou 1,5 koruny ze spotřební daně,“ řekl Vondrák a zmínil, že k nějakému plošnému opatření přistoupila většina států Evropské unie.

Babišova drahá pumpa

Dvojice politiků se v Partii kvůli cenám pohonných hmot střetla ještě kvůli stranickému lídrovi Vondráka a bývalému předsedovi vlády Andreji Babišovi. „Jednu z nejdražších cen má Andrej Babiš na své pumpě u Prahy. Tak ať jde příkladem,“ vpálil Jurečka moravskoslezskému hejtmanovi.

Měl tím na mysli čerpací stanici u pražských Průhonic na D1, kterou společnost Imoba, spadající do Babišových svěřenských fondů, otevřela loni v prosinci.

„Nevím ani, že Andrej Babiš má nějakou pumpu. Důležité na politice je vnímat architekturu, tedy co je podstatné. Pokud má Andrej Babiš někde na pumpě takové ceny, dle mého názoru to neovlivní ekonomickou situaci,“ reagoval Vondrák.

Jurečka odpověděl, že v takovém případě je Babiš pokrytec, což vyvolalo další Vondrákovu reakci. „Běžte si to vyřídit s ním. Já jsem tu jako člověk, který říká něco jiného,“ reagoval hejtman. Dodal, že patří mezi lidi, kteří se nebojí oponovat svému stranickému předsedovi. „Já slyšel, že to není o maržích benzínových pump, ale o rafinériích a podobně,“ dodal Vondrák.

Tagy: