Berbr byl arogantní, každý se ho bál. Český fotbal má ostudu, tvrdí Vízek

Ladislav Vízek

Policie v pátek zatkla místopředsedu české fotbalové asociace Romana Berbra. Spolu s ním zahájila trestní stíhání devatenácti dalších lidí. Podle fotbalového internacionála Ladislava Vízka se to dalo čekat a jediným řešením, aby lidé českému fotbalu znovu začali důvěřovat, je výměna lidí v celém svazu. S tím souhlasí i šéfredaktor deníku Sport Lukáš Tomek. „Dokud bude Berbr v tak vysoké pozici, nedá se očekávat zásadnější změna k lepšímu,“ upozornil.

„Boží mlýny jsou spravedlivé. Dalo se to čekat, protože jeho chování bylo tak pyšné a arogantní, že se ho každý bál. Ten člověk nemá dobrou povahu. Mám pocit, že se to ukáže v plné nahotě, jestli policie odhalí korupci, uplácení, sázky. V tomhle všem bohužel Roman Berbr jede a je smutné, že prakticky vévodí fotbalu,“ uvedl fotbalový internacionál Ladislav Vízek.

Dodal, že na to upozorňoval už před časem. „Tenkrát mě dal k soudu. Pět let žiji pod žalobou, jsem z toho docela smutný. Mé jméno může být očištěné, bude to pravda. Berbr takový je a já tomu věřím. Jeden z obviněných mi možná dá za pravdu,“ podotkl.

Podle šéfredaktora deníku Sport Lukáše Tomka je práce Berbra pro český fotbal vyloženě destruktivní. „Dokud bude v tak vysoké pozici, nedá se očekávat zásadnější změna k lepšímu,“ upozornil Tomek s tím, že lidi, kteří se pohybují v českém fotbale, kauza až tak moc nepřekvapila.

Nedivím se, že lidé českému fotbalu nevěří

Po Miroslavu Peltovi je Roman Berbr dalším vysoce postaveným fotbalovým funkcionářem, který má problémy se zákonem. „Pelta je u soudu, Berbr je zadržený, český fotbal má ostudu. Nedivím se veřejnosti, že našemu fotbalu nevěří. Ale slyšel jsem, že by tady byla šance nahradit celý svaz, protože k Romanovi Berbrovi nepatří jen pár lidí, to jsou i delegáti a rozhodčí. Měli by se vyměnit všichni, aby se český fotbal očistil a byl pro lidi zase trošku důvěryhodný,“ vyzval Vízek.

Podle šéfredaktora deníku Sport tyto kauzy mohou mít pro český fotbal a pro jeho reputaci drtivý dopad. „Zvlášť v covidové době bude obecně sport potřebovat pomoct. Těžko se bude pomáhat spolku, který má takové problémy, je nedůvěryhodný a sám se sebou si trochu neví rady,“ okomentoval Tomek.

Pro fotbal je to dobře

Zároveň upozornil, že podobné kauzy se v čase vracejí. „Dokud ve svazu nebudou zbrusu noví lidé, tak se kauzy vracet budou,“ zdůraznil.

Tomka však překvapilo, že se kauza dotkla přímo Romana Berbra. „On do této chvíle měl auru nedotknutelnosti, kterou si sám trochu budoval z krytí, že jeho se žádný průšvih nedotkne – a nyní se dotknul. To je pro český fotbal do budoucnosti asi jen dobře,“ uvedl s optimismem šéfredaktor deníku Sport.

Tagy: