Místopředseda FAČR Berbr byl zatčen, policie stíhá celkem 20 lidí za fixlování duelů

Roman Berbr

Policejní razie ve FAČR

Místopředseda Fotbalové asociace České republiky Roman Berbr byl dnes podle Deníku N zatčen. Kriminalisté zasahovali na několika místech republiky včetně sídla FAČR na pražském Strahově a zahájili trestní stíhání 20 osob. Podezřívají je z účasti na korupci a ovlivňování výsledků zápasů, které podle nich řídila organizovaná skupina. Policejní zásah se odehrává také v Plzni.

Zadrženo bylo 19 lidí, uvedla v tiskové zprávě státní zástupkyně Daniela Bártíková. Mluvčí FAČR Michal Jurman Berbrovo zatčení sám přímo nepotvrdil.

„Můžeme potvrdit, že od ranních hodin probíhají procesní úkony útvaru Národního centra proti organizovanému zločinu, jehož součástí byla také prohlídka konkrétních nebytových prostor sídla asociace na Strahově. FAČR poskytuje v tuto chvíli maximální součinnost všem složkám Policie ČR a čeká na další pokyny a informace,“ uvedl Jurman a doplnil: „Podávání informací má vyhrazeno vrchní státní zastupitelství v Praze a vzhledem k probíhajícímu šetření se FAČR nemůže k celé věci dále vyjadřovat.“

„Pro fotbal je velmi citelné, že klíčovou obviněnou osobou je Roman Berbr, který bývá v různých anketách často označován za nejmocnějšího muže českého fotbalu, člověka, jenž dlouhodobě tahá za provázky. V minulosti býval spojován s mnoha aférami. Ale nikdy z nich nevyšel jako poražený. Spíš naopak –⁠ vždy o něco silnější,“ popsal pro CNN Prima NEWS fotbalový expert webu Seznam Zprávy Luděk Mádl.

Ovlivňování nižších soutěží

Podle webu Lidovky.cz se policejní zásah odehrává i v Plzni. „Kriminalisté NCOZ dnešního dne provádějí na několika místech České republiky úkony trestního řízení, které souvisí s českým fotbalovým prostředím. Vzhledem k tomu, že podávání informací má vyhrazeno Vrchní státní zastupitelství v Praze, nebudeme věc dále komentovat,“ uvedl mluvčí policejní centrály Jaroslav Ibehej.

Kriminalisté podezřívají 20 osob z toho, že se účastnily ovlivňování výsledků zápasů v nižších soutěžích prostřednictvím rozhodčích. Podle webu Lidovky.cz je jedním z obviněných sportovní ředitel druholigového Vyšehradu Roman Rogoz, který dříve působil v Příbrami či Českých Budějovicích.

Zatím není jasné, že z čeho přesně kriminalisté podezřívají Berbra. Média místopředsedu FAČR za Čechy dlouhodobě označují za kontroverzní osobu, která má coby bývalý rozhodčí velký vliv na sudí.

Případem se zabývá expozitura v Ústí nad Labem a dozoruje ji Vrchní státní zastupitelství v Praze. Podle kriminalistů ovlivňování výsledků řídila organizovaná zločinecká skupina. S 13 osobami zahájili trestní stíhání pro podezření z přijetí úplatku, s třemi pro možné přijetí úplatku ve prospěch organizované skupiny, s třemi pro možnou zpronevěru a podplácení ve prospěch skupiny a s jednou pro zpronevěru, podplácení a přijetí úplatku ve prospěch skupiny.

Tagy: