Kdo je zadržený Berbr? Ostře kritizovaný „mafián“ českého fotbalu s minulostí u StB

Roman Berbr byl podle Deníku N zatčen. Místopředseda FAČR byl v minulosti několikrát kritizován za mafiánské praktiky.

Policejní razie ve FAČR

Police vtrhla v pátek ráno do sídla Fotbalové asociace České republiky na pražském Strahově. Po policejní razii měl být podle Deníku N zadržen i místopředseda svazu Roman Berbr. Tento muž bývá považován za šedou eminenci tuzemského fotbalu a dlouhodobě čelí kritice.

„Jednou jsem řekl, že zlo českého fotbalu je Berbr, a za tím si stojím,“ uvedl nedávno bývalý hráč české reprezentace, Liverpoolu nebo Slavie Praha Vladimír Šmicer. Není sám, kdo sdílí podobný názor.

Berbr dříve ve fotbale působil i jako mezinárodní rozhodčí, všichni si ho ale spojí se současností a jeho funkcionářskou rolí, která je často veřejností označována pejorativními výrazy.

Pro pochopení slov Šmicera a dalších je nutné se vydat zpět po časové ose.

V roce 1979 se nyní 66letý Roman Berbr stal příslušníkem kontrarozvědky StB. U Státní bezpečnosti vydržel až do roku 1988. Paralelně se věnoval práci sudího, přičemž se nebál uchýlit k nekalým praktikám. V roce 1993 si údajně měl říct o úplatek ve výši 150 tisíc korun přímo na hřišti. Další problémy ho provázely o dva roky později, kdy křivě svědčil proti tehdejšímu trenérovi pražské Slavie Františku Ciprovi. Na základě toho byl vyloučen z listiny rozhodčích.

Předchozí přešlapy Berbra nikterak neodradily od působení v tuzemském fotbale. Naopak se propracovával dál. Dosáhl na pozici šéfa Plzeňského krajského fotbalového svazu. A ve struktuře stoupal ještě výše. V roce 2011 se stal členem Výkonného výboru FAČR, o dva roky později byl zvolen dokonce místopředsedou. Takto vysoko se v pyramidě nacházel i teď v polovině října, navzdory tomu, že je v pravidelných intervalech osočován z mafiánských praktik. Kritiky odrážel žalobami, ty však byly v naprosté většině zamítnuty.

Berbr je ženatý s bývalou ligovou rozhodčí a současnou funkcionářkou Dagmar Damkovou. Příjmy má vysoké nejen díky výsostnému místu v hierarchii českého fotbalu, ale také zásluhou obchodních aktivit. Berbr totiž vlastní prosperující stavební firmu.

„Pro fotbal je velmi citelné, že klíčovou obviněnou osobou (razie) je Roman Berbr, který bývá v různých anketách často označován za nejmocnějšího muže českého fotbalu, člověka, jenž dlouhodobě tahá za provázky. V minulosti býval spojován s mnoha aférami. Ale nikdy z nich nevyšel jako poražený. Spíš naopak vždy o něco silnější,“ popsal pro CNN Prima NEWS fotbalový expert webu Seznam Zprávy Luděk Mádl.

Berbrovi bylo vyčítáno, že často ve FAČR působí tak trochu jako neohrozitelný diktátor.

„Pokud Roman Berbr skutečně padne, otevře se prostor pro lidi, kteří to s českým fotbalem myslí dobře a doposud měli za to, že pozice Berbrovy kliky jsou neprůstřelné,“ dodal Mádl.

Tagy: