Berbr byl propuštěn z vazby. Z 20 obviněných v kauze jsou už všichni na svobodě

Roman Berbr v pondělí rezignoval na všechny své funkce v českém fotbale. Fotografie pochází z Valné hromady FAČR v roce 2018.

Bývalý místopředseda Fotbalové asociace České republiky Roman Berbr byl po téměř třech měsících propuštěn z vazby. 66letý vlivný a kontroverzní funkcionář je nejvýše postavenou osobou v kauze údajného ovlivňování výsledků, kterou v říjnu rozpoutal rozsáhlý policejní zásah. Zároveň je obviněn ze zpronevěry. Teď bude stejně jako Roman Rogoz vyšetřován na svobodě.

Berbr byl propuštěn pouhý den poté, co vazbu opustil iRogoz, exmanažer Slavoje Vyšehrad a druhý hlavní podezřelý muž v souvislosti s kauzou, která propukla na podzim. Všech 20 v říjnu obviněných osob je tak už v tuto chvíli na svobodě.

Berbr opustil vazební věznici v Praze na Pankráci ve středu dvě hodiny po poledni. Bývalý místopředseda FAČR vyšel ven s taškou a pytlem a beze slova spěchal k poblíž přistavenému autu. V doprovodu dvou mužů pak Berbr odjel.

Kauzu údajného ovlivňování utkání prostřednictvím rozhodčích rozpoutal v polovině října policejní zásah na několika místech v zemi včetně pražského sídla FAČR. Kriminalisté tvrdí, že vše řídila organizovaná zločinecká skupina. Podle médií mělo jít hlavně o utkání Vyšehradu, který v sezoně 2018/19 postoupil ze třetí ligy do druhé. Zápasy měly být ovlivňovány i za účelem sázek.

Podle vyšetřovatelů Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Berbr a skupina lidí kolem něj také zpronevěřili 850 tisíc korun z plzeňského krajského svazu. Kontroverzní funkcionář, který měl podle médií velký vliv na české rozhodčí, už kvůli kauze opustil všechny posty ve fotbale.

Tagy: