Rozhodčí Královec dostal červenou. Kvůli hovoru s Berbrem si do konce roku nezapíská

Rozhodčí Pavel Královec podle policejních spisů hovořil před finále letošního českého poháru s Romanem Berbrem. Kvůli tomu si do konce roku nezapíská v lize

Berbr měl ovlivňovat rozhodčího Královce

Fotbalová asociace České republiky zareagovala na zjištění webu efotbal.cz, podle kterého elitní český rozhodčí Pavel Královec hovořil po telefonu s Romanem Berbrem několik dní před letošním finále Mol Cupu mezi pražskou Spartou a Slovanem Liberec. Královec si na základě rozhodnutí svazu do konce roku v lize nezapíská.

Královce, jenž patří mezi české rozhodčí pravidelně nasazované i do Ligy mistrů, čeká skromnější období. Doplatil na to, že si před finálovým duelem poháru volal s tehdejším místopředsedou FAČR Romanem Berbrem, který je od října zatčený.

„Kauza Berbr“ obnáší mnoho policejních spisů a v jednom z nich figurovalo právě i jméno Královce na základě onoho telefonátu. Berbr Královcovi volal a řekl mu následující:

„Jenom jednoduše, jenom jednu politickou věc potřebuju, jo? Ty to pochopíš. Byl za mnou Pepa Krula (Josef Krula je funkcionářem pražské Sparty, pozn. red.).

„Chápu,“ odvětil Královec.

A Berbr k tomu slangově dodal: „Jenom ho potřebuju, ho pozdravuj potom. A ze zbytku udělej suchej hazjl.“

„Jim to nedělá problém,“ uvedl Královec. „Ať mají o čem psát,“ dodal k tomu.

„Fotbalová asociace v tuto chvíli nemá žádné oficiální informace ze strany orgánů činných v trestním řízení, stejně jako všichni ostatní čerpáme pouze z dostupných informací médií. Přesto však celou věc bereme velmi vážně,“ vzkázal médiím ve středu předseda FAČR Martin Malík.

A vážný přístup dokládají další slova Malíka. Královec byl totiž stažen z ligových delegací po zbytek roku 2020. „Již včera (v úterý, pozn. red.) zareagovaly osoby, které jsou pověřeny výkonem činnosti komise rozhodčích, autonomně tak, že stáhly nominace rozhodčího Pavla Královce k jednotlivým utkáním až do konce letošního roku,“ informoval šéf FAČR.

Královec byl po zápase Liberce se Spartou, propíraném v telefonátu, kritizován za to, že v prvním poločase za nerozhodného stavu 0:0 nevyloučil hostujícího Martina Frýdka, ale za šlápnutí na Tomáše Malinského mu dal pouze žlutou kartu. Za to se rozhodčí později omluvil.

Ještě v úterý večer odřídil 43letý Královec duel v Lize mistrů mezi Chelsea a Krasnodarem. Teď je otázkou, zda jeho telefonní diskuse s Berbrem nebude mít dozvuk i v Evropě. Pak by zápas v milionářské soutěži mohl být na hodně dlouhou dobu posledním, který rodák z Domažlic pískal.

Suchej hajzl? Myslel jsem si, že mám pískat, co vidím

V rozhovoru pro web iSport.cz Královec nijak nepopíral, že s Berbrem před střetnutím Liberce se Spartou hovořil. „Chtěl, abych pozdravoval pana Krulu a abych si v tom zápase nedělal žádné problémy. Abych pískal, co vidím. On to říkal tou svojí hantýrkou,“ uvedl rozhodčí a k problematické pasáži, kdy Berbr řekl, že potřebuje jednu politickou věc, dodal: „Já tu politickou věc chápal právě v tom, že mám vyřídit pozdrav panu Krulovi.“

Na otázku „Co znamená, že ze zbytku máte udělat ‚suchej hajzl?“ Královec odpověděl: „To nevím. To je ta jeho hantýrka. Já to pochopil tak, že mám pískat, co vidím.“

Zároveň zkušený sudí rázně odmítl, že by po něm Berbr chtěl, aby řídil zápas ve prospěch Sparty.

Tagy: