O inauguraci Pavla už je jasno. Kancléři vysvětlili, proč nebude vojenská přehlídka

Inaugurace nového českého prezidenta je dohodnutá. Bezpečnostní opatření i seznam hostů na ceremoniál předávání úřadu v úterý řešili tři kancléři: Vratislav Mynář za Hrad, Jana Vohralíková za Senát a Martin Plíšek za Sněmovnu. Jisté je, že vojenská přehlídka se konat nebude, lidé zato budou moci předávání moci sledovat na třetím nádvoří Pražského hradu na velkoplošné obrazovce. Slavnostní ceremonie začne 9. března ve 14:00.

V úterý dopoledne zástupci kanceláří Hradu, Sněmovny i Senátu řešili především otázky týkající se bezpečnosti a složení hostů. „Dovolili jsme si poslat za Kancelář prezidenta republiky představu o průběhu inaugurace. Záleží na nové administrativě, jakým způsobem ji bude chtít doplnit, nebo něco vynechat,“ sdělil CNN Prima NEWS Mynář.

Plíšek dodal, že se všichni kancléři shodli na předpokládané kapacitě přibližně 800 hostů ve Vladislavském sále. „A nyní paní kancléřka s panem kancléřem doladí seznamy,“ dodal.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Pavel představil další členy týmu. Hradní diplomacii povede Zajíček, protokol Pernický

Hned vedle Vladislavského sálu je třetí nádvoří, které bude mít při předávání moci svou roli. Prostor na třetím nádvoří bude otevřený veřejnosti, která bude moci vše sledovat na velkoplošné obrazovce. Kvůli tomu nebude vojenská přehlídka. „Když tam chceme mít veřejnost, tak přehlídka nebude,“ konstatovala Vohralíková.

Je velmi pravděpodobné, že z areálu Hradu se zvolený prezident Petr Pavel vydá k soše Tomáše G. Masaryka. Na programu je i číše vína, která by se měla konat ve Španělském sále. „Událost s číší pojmeme tak, jak si to bude pan prezident přát. Následně bude následovat Te Deum v katedrále, které teď ještě organizačně řešíme,“ doplnila Vohralíková.

Ještě před inaugurací si prostory na Pražském hradě kancléři projdou společně, aby zmapovali terén. A aby všechno klaplo tak, zúčastní se hlavní aktéři o den dříve generální zkoušky. Kdo bude spolupracovat se současným hradním protokolářem Vladimírem Krulišem, Jana Vohralíková prozradit nechtěla.

Tagy: