Bezohledný zloděj způsobil v Liberci ohnivé inferno. Teď musí zaplatit astronomickou částku

Astronomickou částku 157 milionů korun by měl podle výroku Okresního soudu v Liberci zaplatit bývalý zaměstnanec výrobního družstva Severochema Jiří M. Podle obžaloby se v létě roku 2017 snažil ukrást ředidlo za tři tisíce a způsobil přitom největší požár v Liberci za poslední desítky let. Muž aktuálně zaměstnaný jako řidič by musel pracovat víc než tři sta let a odvádět přitom veškeré vydělané peníze, aby škodu splatil.

Jiřího M. při krádeži zachytily kamery, záznamy z nich posloužily jako hlavní důkaz před soudem. „Tím, že si stáčel tu látku nedovoleně, v rozporu se všemi technologickými postupy do kovových kanystrů, očividně došlo k rozstřiku té kapaliny a potom ke vzniku nějaké elektrostatické jiskry, která zapříčinila to prudké zahoření,“ popsala soudkyně Romana Staňková.

Hořet začalo ve skladu plném chemikálií, brzy přišly první výbuchy doprovázené několik desítek metrů vysokými ohnivými hřiby. Všichni zaměstnanci naštěstí stačili včas utéct. Podle soudkyně to ale bylo jen šťastnou shodou náhod a díky skvělé práci hasičů — na místě zasahovalo sto jednotek. „Obžalovaný ohrozil život nebo zdraví lidí v celém areálu a v podstatě v celé čtvrti, neboť vedle Severochemy je hned benzínová pumpa, je tam vilová čtvrť, jsou tam bytové domy,“ upozornila soudkyně.

Jiří M. dostal první trest už před třemi lety, liberecký okresní soud mu dal podmínku a příkaz zaplatit škodu ve výši 28 milionů korun. To se ale nelíbilo krajskému soudu, který řešil odvolání státní zástupkyně. „Podle krajského soudu byly nejasnosti ve stanovení výše škody a nařídil proto vypracování nového posudku. Ten škodu stanovil na 157 milionů korun,“ uvedla státní zástupkyně Martina Mejsnarová. V pátek tedy okresní soud rozhodoval ve věci už podruhé a tentokrát částku, kterou má obžalovaný zaplatit, zvýšil právě na sumu uvedenou znalci. Třicet dva milionů má dostat Severochema a sto dvacet pět milionů pojišťovna, která poskytla firmě peníze na odstranění škod včetně nákladné sanace pozemku, kde vyteklo do země obrovské množství škodlivých chemikálií.

Rozsudek ale není pravomocný, státní zástupkyně, ketrá požadovala nepodmíněný trest, se proti němu odvolala. Soudkyně Romana Staňková vysvětlila uloženou podmínku tím, že obžalovaný bude moci alespoň trochu splácet způsobenou škodu, i když vzhledem k astronomické sumě půjde jen o zlomek. Jiří M. už dříve prohlásil, že všeho lituje.

Tagy: