Bezvládnou akvabelu musela trenérka zachránit už loni. Něco není v pořádku, říká hvězda

Velké drama se šťastným koncem obletělo svět. Americká akvabela Anita Alvarezová po závěru svého vystoupení na mistrovství světa v Budapešti ztratila vědomí a její bezvládné tělo kleslo až na dno bazénu, odkud ji hrdinsky vytáhla trenérka. Nebylo to poprvé, co plavkyně na závodech zkolabovala. Kolaps ji potkal už loni při olympijské kvalifikaci. I tehdy jí zachraňovala život její koučka.

„Když skončíte s číslem, většinou se opravdu chcete nadechnout nad hladinou. A ona místo, aby vyplavala nahoru, potápěla se dolů. Říkala jsem si, že si možná chce jen odpočinout,“ vrátila se v rozhovoru pro BBC trenérka Andrea Fuentesová k okamžikům, při nichž se všem přítomným na soutěži synchronizovaného plavání v budapešťském plaveckém areálu tajil dech.

„Ale pak mi došlo, že to není normální,“ pokračovala trenérka. Hned krátce po závodě se nepřímo opřela do plavčíků, kteří ve chvíli, kdy měli zasáhnout, jen přihlíželi. A tak se o záchranu postarala Fuentesová, čtyřnásobná olympijská medailistka. Vrhla se do vody, svěřenkyni vytáhla ze dna na hladinu a už za pomoci asistenta zvládla nedýchající Alvarezovou předat na kraji bazénu záchranářům.

Kuriozní je, že akvabela omdlela už loni v červnu na závodech v Barceloně, které sloužily jako olympijská kvalifikace na akci v Tokiu. Opět to byla Fuentesová, která jednala ze všech nejrychleji a odvrátila možnou tragédii.

Tentokrát byl ale incident dramatičtější. Dvojnásobná účastnice olympiády nedýchala minimálně po dobu dvou minut. „Snažila jsem se ji probudit. Dala jsem jí facku a otevřela ústa. Ale pravdou je, že dokud jsme se nedostali k záchranářům, nedýchala alespoň dvě minuty,“ podotkla trenérka. Většina prvků v synchronizovaném plavání je naplánovaná tak, aby závodnice nemusely zadržovat dech na více než jednu minutu.

Nikdo by se nedivil, kdyby po takovémto zážitku zbytek mistrovství světa 25letá Alvarezová vzdala. Trenérka však navzdory všemu mluví o velkém odhodlání. „Nechce, aby její poslední fotka ze světového šampionátu byla, jak ji lovím z bazénu, zatímco je v bezvědomí.“

Trojnásobná zlatá medailistka z olympiády Alla Šiškinová by nicméně byla opatrnější. „Možná by jí měli zkontrolovat cévy v mozku, provést vyšetření. Pokud člověk totiž takhle ztratí vědomí, pak zjevně není něco v pořádku, musíte zkontrolovat zdraví dané osoby. Sportovci jsou ale lidé, kteří jdou kolikrát za hranu toho, co je bezpečné,“ uvedla Ruska.

Tagy:
hvězda Tokio Olympijské hry mistrovství světa plavání Budapešť záchrana Barcelona sport tonoucí synchronizované plavání mistrovství světa v plavání Anita Alvarezová Andrea Fuentesová plavecký bazén Anita Alvarez Andrea Fuentes