Bída a utrpení, shodli se experti. Nerudová s Turkem propásli obrovskou šanci oslovit voliče

Martin Schmarcz s Lukášem Valešem ve studiu CNN Prima NEWS

360° - MARTIN SCHMARCZ, LUKÁŠ VALEŠ

Zklamání z dlouho očekávané předvolební debaty mezi Danuší Nerudovou (STAN) a Filipem Turkem (Přísaha a Motoristé sobě) v pořadu 360° na CNN Prima NEWS vyjádřil politický komentátor Martin Schmarcz. Podle politologa Lukáše Valeše oba politici promarnili jedinečnou šanci oslovit nerozhodnuté voliče.

Valeš ve studiu neskrýval rozčarování. „Nerozhodní voliči po tomhle místo k volbám pojedou na chalupu,“ míní politolog. Zároveň podotkl, že aktéři nevyužili jedinečné šance názorové konfrontace v přímém televizním přenosu. „Proč a pro koho to dělali? Akorát opakovali již mnohokrát slyšené věci,“ argumentoval.

ČTĚTE DÁLE: Kokain ve Sněmovně? Schillerová nevěří, že o něm policie mlčela. Nelžu, bránila se Pekarová

V podobném duchu celou debatu vnímal i Martin Schmarcz. „Šli jakoby do sebe, ale reálně vůbec. Pro jaké voliče si šli? Co tím chtěli říct?“ pokládal řečnické otázky bývalý poradce vrcholných českých politiků. „Z mého pohledu byla příprava na tuto debatu neprofesionální,“ upozornil  komentátor CNN Prima NEWS.

Podle Schmarcze Nerudová cílí na podobný typ voličů jako uskupení Spolu. „Proč ji mám volit, když se umí jen pohádat s Turkem? To raději hodím lístek Sašovi Vondrovi,“ vžil se na chvíli do pocitů voliče Schmarcz.

Lukáš Valeš zpochybnil dosavadní průběh kampaní napříč politickým spektrem. „Volebním kampaním bych dal za pět. To, co jsme viděli, to nebyla kampaň,“ je přesvědčený vysokoškolský pedagog v oboru mezinárodních vztahů. Kritizoval také témata zvolená v kampani, kdy podle něj zůstaly klíčové otázky nezodpovězeny. „Velká část obyvatelstva ani neví, že volby budou,“ uzavřel Valeš.

Volby do Evropského parlamentu se v Česku konají 7. a 8. června 2024. Sledujte speciální předvolební vysílání CNN Prima NEWS zahrnující debaty, analýzy i exkluzivní duel Fialy s Babišem.

Celou debatu Danuše Nerudové a Filipa Turka si můžete pustit ve videu níže:

Tagy:
Danuše Nerudová volby Alexandr Vondra Česko volby do Evropského parlamentu Martin Schmarcz Lukáš Valeš Poslanecká sněmovna ČR Filip Turek Lukáš Valeš