Biden chce položit tvrdé otázky ohledně Gazy. Ptát se ale bude jako skutečný přítel Izraele

Americký prezident Joe Biden čelí tlaku části republikánů kvůli Ukrajině.

Americký prezident Joe Biden chce izraelským představitelům během své návštěvy této blízkovýchodní země položit i tvrdé otázky, řekl novinářům bezpečnostní mluvčí Bílého domu John Kirby. Ptát se ale bude jako skutečný přítel Izraele, poznamenal podle agentury DPA také na palubě speciálu Air Force One směřujícího i s Bidenem do Izraele.

Americký prezident se chce podle Kirbyho dozvědět více o cílech a plánech Izraele pro příští dny a týdny. Všeobecně se očekává, že Izrael zahájí pozemní operaci v Pásmu Gazy. O humanitární situaci v tomto úzkém pobřežním pásu, kde na území menším než Praha žije 2,3 milionu Palestinců, se Biden s izraelskými činiteli chce také bavit. Kirby věří, že se do oblasti, která je teď prakticky odříznutá od světa, brzy podaří dostat humanitární pomoc.

ČTĚTE DÁL: Jordánsko zrušilo summit s Bidenovou účastí. Mělo se jednat o tom, jak zastavit válku

Biden se podle aktualizovaného programu, který Kirby podle serveru BBC News poskytl médiím, setká s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem a poté se zúčastní zasedání válečného kabinetu. Čeká ho také setkání s lidmi, kteří zasahovali při útoku radikálů z Hamásu ze 7. října, a s těmi, kteří při něm přišli o své blízké. Biden pak bude jednat i s izraelským prezidentem Jicchakem Herzogem.

Po návštěvě Izraele měl původně Biden pokračovat na summit do Jordánska, kde bylo plánované jednání s jordánským králem Abdalláhem II., egyptským prezidentem Abdalem Fattáhem Sísím a šéfem palestinské autonomie Mahmúdem Abbásem. Po úterním zásahu nemocnice v Pásmu Gazy, který si vyžádal stovky životů, byl ale summit zrušen. Kirby poznamenal, že se tak stalo na základě vzájemné dohody. Jak s Abbásem, tak se Sísím chce ale Biden mluvit, až poletí z Izraele zpět.

Tagy: