Jordánsko zrušilo summit s Bidenovou účastí. Mělo se jednat o tom, jak zastavit válku

Prezident USA Joe Biden

Izrael: Čekání na útok

Jordánsko po zásahu nemocnice v Pásmu Gazy, který si vyžádal stovky životů, zrušilo na středu plánovaný summit se Spojenými státy, Egyptem a Palestinci. Měl se ho zúčastnit i americký prezident Joe Biden, který do oblasti zamíří. O zrušení důležitého jednání informovala agentura Reuters s odvoláním na jordánskou diplomacii.

Biden měl v Ammánu jednat s jordánským králem Abdalláhem II., egyptským prezidentem Abdalem Fattáhem Sísím a šéfem palestinské autonomie Mahmúdem Abbásem o konfliktu mezi Izraelem a palestinským radikálním hnutím Hamás.

ČTĚTE DÁL: Zabijeme úplně každého. Izrael zveřejnil záběry, jak bojovník Hamásu pálil do mobilních toalet

Svou účast na summitu nejprve zrušil Abbás a pak celou akci odvolalo jordánské ministerstvo zahraničí, podle něhož se teď nemá cenu bavit o ničem jiném než o tom, jak zastavit válku. Biden posléze svou cestu do Jordánska zrušil, do Izraele ale přicestuje.

Izrael byl 7. října napaden Hamásem. což si vyžádalo na 1 400 obětí. V odvetě útočí na Gazu, kde už přišlo o život na 3 000 lidí. Humanitární situace v úzkém pobřežním pásu, kde na území menším než Praha žije na 2,3 milionu lidí, je podle mezinárodních organizací katastrofická.

V úterý si navíc zásah nemocnice v Gaze vyžádal kolem 500 obětí. Hamás a Izrael se z něj navzájem obviňují.

Ruský exprezident Dmitrij Medveděv ho nyní označil za válečný zločin. Brazílie zase informovala o tom, že hlasování o svém návrhu rezoluce k situaci v oblasti posunula o den. Rada bezpečnosti OSN by se jím tedy měla zabývat ve středu. O její mimořádné zasedání navíc žádají Rusko a Spojené arabské emiráty.

Tagy: