Biden po jednání se Zelenským: Nezůstanete sami. Rusko chce, aby lidé mrzli a hladověli

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dorazil do Bílého domu, kde ho přijal jeho americký protějšek Joe Biden. Ten po jednání mimo jiné uvedl, že USA vytrvají v masivní podpoře Ukrajiny proti ruské invazi, ať to stojí, kolik chce. Zelenskyj zase americkému vedení hned několikrát poděkoval za podporu. Svou cestu označil za historickou návštěvu.

„Komunikovali jsme spolu od samého začátku invaze alespoň po telefonu. Byly to produktivní diskuse. Nyní se vidíme naživo. Teď to setkání je ještě plodnější. Nezůstanete sami, nikdy jste nebyli sami. Americký lid stojí po vašem boku a půjde s vámi i do roku 2023,“ vzkázal Biden Zelenskému.

Podle šéfa Bílého domu Ukrajina již skoro 10 měsíců ukazuje, jak obrovské je její odhodlání bránit svou zemi před ruským agresorem. Biden také připomněl ohavné praktiky, které nyní Kreml používá k tomu, aby získal v konfliktu převahu: „Rusko úmyslně útočí na nejdůležitější ukrajinskou infrastrukturu. Využívá zimy jako zbraně. Chce, aby lidé mrzli a vyhladověli. USA bude nadále pomáhat s obnovou ukrajinské infrastruktury.“

Biden během svého projevu rovněž formálně potvrdil již avizované poskytnutí další vojenské pomoci Ukrajině v hodnotě 1,85 miliardy dolarů (42 miliard korun). Nový balíček pomoci zahrnuje i systém protivzdušné obrany Patriot.

„Protiraketový systém Patriot je důležitým krokem k vytvoření efektivní protivzdušné obrany naší země,“ reagoval Zelenskyj. Ten Američanům hned několikrát poděkoval za dlouhodobou podporu.

Zelenskyj: Biden chápe skutečnou situaci na Ukrajině

„Přijel jsem do USA, abych předal slova vděčnosti americkému národu, který toho pro Ukrajinu udělal strašně moc. Jde o historickou návštěvu pro naše vzájemné vztahy. Stali jsme se skutečnými partnery a spojenci. Chci vám, pane prezidente Bidene, poděkovat za vaši upřímnou podporu a i za to, že chápete skutečnou situaci Ukrajiny,“ vzkázal ukrajinský prezident. Kromě Bílého domu Zelenskyj zavítá také do amerického Kongresu, kde přednese svůj projev.

Zelenského cesta do USA je jeho první zahraniční návštěvou od doby, kdy ruští okupanti vtrhli na Ukrajinu. Obrovský podíl na tom, že se Ukrajina obzvlášť v únorových a březnových dnech agrese dokázala úspěšně ubránit, měl kromě vojáků bezpochyby právě Zelenskyj.

Do té doby podceňovaný ukrajinský prezident bezprostředně po vypuknutí invaze začal řídit obranu Kyjeva. Stal se charismatickým lídrem, který svému lidu dodal potřebnou odvahu. Když pak v prvních dnech bojů americká vláda ukrajinské hlavě státu nabízela urychlenou evakuaci ze země, Zelenskyj měl stroze odpovědět: „Boj začíná. Potřebuji munici, ne odvoz.“

Tagy: