OBRAZEM: Červený koberec i Bidenova „ukrajinská“ kravata. Top momenty z příletu Zelenského

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dorazil do Bílého domu, kde ho přijal jeho americký protějšek Joe Biden. Američané ukrajinskou hlavu státu přivítali se vší parádou. Ani na letišti ve Washingtonu, ani před Bílým domem nechyběl slavnostní červený koberec. Vedle vlajek USA se v hlavním městě objevily i ty ukrajinské. Biden pak Zelenského přivítal ve žlutomodré kravatě.

„Jsem dnes ve Washingtonu, abych poděkoval americkému lidu, prezidentu a Kongresu za tolik potřebnou pomoc. A rovněž abychom pokračovali ve spolupráci a přiblížili se tak k vítězství,“ napsal Zelenskyj již dříve na sociální síť Telegram a zveřejnil své fotografie ihned po přistání letadla.

Do Spojených států přicestoval americkým vojenským letadlem. Že jsou sympatie mezi Ukrajinou a USA vzájemné, Američané Zelenskému ukázali už při jeho příletu. U letadla a později pak i před Bílým domem byl natažený červený koberec. Nad Washingtonem vlály americké, ale i ukrajinské vlajky. Biden pak Zelenského přivítal v pruhované žlutomodré kravatě.

Zatímco americký prezident byl během setkání v obleku, Zelenskyj zvolil svůj typický vojenský šat, tedy kalhoty a tmavě zelenou mikinu. Na dotazy novinářů ani jeden ze státníků nereagoval, jen krátce zapózovali fotografům.

O návštěvě již v úterý informovala CNN. Později Zelenského cestu potvrdila i ukrajinská prezidentská kancelář a Bílý dům. Hlavním tématem jednání bude posílení ukrajinských obranných kapacit proti ruskému agresorovi.

Časový harmonogram Zelenského návštěvy podle odhadů:

  • 20:00 – Zelenského příjezd k jižnímu trávníku Bílého domu
  • 20:30 – Bilaterální jednání obou prezidentů v Oválné pracovně
  • 22:40 – Společná tisková konference
  • 01:30 – Zelenskyj přednese svůj projev před americkým Kongresem

Tagy:
Ukrajina návštěva Bílý dům Joe Biden Volodymyr Zelenskyj USA koberec kravata Washington, D.C. červený koberec