Biden pro CNN: Putin je racionální aktér, jadernou zbraň nepoužije. Osobní setkání nevylučuji

Joe Biden

Biden pro CNN: Putin je racionální aktér, jadernou zbraň nepoužije. Osobní setkání nevylučuji

Americký prezident Joe Biden se nedomnívá, že Rusko použije ve válce s Ukrajinou jaderné zbraně. Považuje ale za nezodpovědné, že ruský prezident Vladimir Putin o této možnosti mluví. Biden to řekl v rozhovoru, který odvysílala stanice CNN. Schůzku s ruským prezidentem zcela nevylučuje, nyní ale pro ni nevidí důvod.

„Nemyslím si, že to udělá,“ odpověděl Biden na otázku moderátora Jakea Tappera, zda lze realisticky předpokládat, že Rusko použije jadernou zbraň v konfliktu s Ukrajinou. O této možnosti diskutují analytici vzhledem k vojenským neúspěchům, které ruské jednotky zaznamenaly v poslední době na Ukrajině. Minulý týden před „jaderným armagedonem“ varoval i samotný Biden. Americký prezident považuje za nezodpovědné, že „vůdce jedné z největších jaderných velmocí na světě mluví o tom, že by mohl použít taktickou jadernou zbraň na Ukrajině“.

Podle amerického prezidenta by vyhrožování nasazením jaderných zbraní do konfliktu mohlo mít strašlivé dopady v případě chyby či špatného odhadu reakce na tento krok. „Špatný odhad se může stát, a nikdo si nemůže být jistý, co by se (v případě použití jaderné zbraně) stalo,“ dodal Biden, který nechtěl upřesnit reakci USA a spojenců v případě, že by Rusko takový krok udělalo.

Biden v rozhovoru řekl, že nyní nevidí důvod pro setkání s Putinem, například na summitu skupiny zemí G-20, který se uskuteční v listopadu v Indonésii. Jednání ale zcela nevylučuje. „Záleželo by na tom, o čem by chtěl mluvit,“ řekl Biden s tím, že by byl například ochotný jednat o propuštění americké sportovkyně Brittney Grinerové. Ta dostala tvrdý trest od ruského soudu za držení drog. Podle Washingtonu je ale rozsudek politicky motivovaný.

Biden v části rozhovoru, který zveřejnila stanice CNN už v úterý, uvedl, že Putina považuje za racionálního aktéra. Ruský prezident se ale ve svých válečných plánech přepočítal, stanovil si nerealistické cíle a domníval se, že lidé v Kyjevě přijmou ruské jednotky s otevřenou náručí, řekl americký prezident. „Ale podívejte se, chová se brutálně,“ řekl na adresu Putina Biden, podle kterého se ruský prezident dopustil válečných zločinů.

Biden věří, že by Trumpa ve volbách znovu porazil

Americký prezident Joe Biden věří, že v příštích prezidentských volbách v roce 2024 by znovu porazil svého předchůdce a pravicového politika Donalda Trumpa. Biden, který je nejstarším americkým prezidentem a v listopadu oslaví 80. narozeniny, nevidí problém ani ve svém věku. Stávající prezident v poslední době ale mírnil své předchozí výroky, že bude usilovat o druhý mandát v Bílém domě, uvedla dnes agentura AFP.

„Myslím si, že mohu znovu porazit Donalda Trumpa,“ řekl Biden také v rozhovoru. Současný prezident zaznamenal v průzkumech v posledních měsících lehký nárůst preferencí, které se dostaly na nejnižší hodnotu krátce před létem.

Biden nevidí ve svém věku problém, který by mu znemožňoval se ucházet o druhý mandát. „Otázka zní – dokážete dělat tu práci? Já si myslím, že ji dělat dokážu,“ řekl Biden. Podle něj jen málokterý z posledních amerických prezidentů stihl v prvních dvou letech mandátů tolik, jako stávající šéf Bílého domu.

Podle agentury AFP se Biden nikdy netajil svým úmyslem se ucházet o druhý mandát. V poslední době ale svá vyjádření mírnil a tvrdil, že o kandidatuře ještě nerozhodl. V rozhovoru pro stanici CNN řekl, že se otázkou začne zabývat po listopadových volbách.

Výrazně skeptičtější postoj vyjádřili k Bidenově kandidatuře na druhý mandát v Bílém domě členové a voliči Demokratické strany. V průzkumu, který v červenci zveřejnila stanice CNN, jich 75 procent uvedlo, že by strana měla do voleb jmenovat někoho jiného, než je současný prezident.

Tagy: