Biden rozvázal ruce ukrajinské obraně. Kyjev může využít americké zbraně k útoku na Rusko

Americký prezident Joe Biden částečně zrušil zákaz využití amerických zbraní na ruském území, aby Ukrajina mohla hájit Charkov. Informovaly o tom dnes agentura AP a web Politico s odvoláním na americké činitele. Ukrajina však stále údajně nesmí používat americké rakety dlouhého doletu k útoku na ruské území.

USA jsou zdaleka nejdůležitějším poskytovatelem vojenské pomoci zemi čelící již třetím rokem ruské agresi, využití svých zbraní mimo ukrajinské území však veřejně odmítají. Biden nyní podle zdrojů zmíněných médií povolil Kyjevu jejich nasazení pro údery v regionu sousedícím s napadeným Charkovem.

ČTĚTE TAKÉ: Druhé největší ukrajinské město znovu pod palbou. Údery zranily nejméně čtyři lidi

„Prezident nedávno nařídil svému týmu, aby zajistil, že Ukrajina bude moci použít americké zbraně k reakci na útoky v Charkově, takže Ukrajina bude schopna udeřit na ruské síly útočící na ni nebo se k útoku chystající,“ citoval zpravodajský web jednoho z činitelů. Zdroj AP zdůraznil, že tato výjimka nic nemění na americkém přístupu zakazujícím Ukrajině používat americké střely dlouhého doletu k útočným úderům na ruském území.

„Obecně Česko nemá problém s tím, aby se Ukrajina bránila proti agresorovi, který se snaží zničit svého souseda, i útoky, které je nutné provést na ruském území,“ řekl ve čtvrtek český ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Ruský prezident Vladimir Putin se podle něj snaží překreslit hranice a bezpečnostní architekturu v Evropě.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Maminku viděl umírat. Rusům se chci pomstít, říká 10letý sirotek v děsivé reportáži CNN

Tagy: