Maminku viděl umírat. Rusům se chci pomstít, říká 10letý sirotek v děsivé reportáži CNN

Desetiletý Mykola přišel při ruském útoku o oba rodiče

CNN ve válečné zóně na Ukrajině

Boje na východě Ukrajiny neutichají ani po více než dvou letech od začátku ruské invaze. Oběťmi války jsou velmi často i civilisté. Například 10letý Mykola štábu CNN vylíčil, jak viděl po ruském útoku umírat svoji matku pod troskami jejich domu. Reportér Nick Paton Walsh se vypravil i na stabilizační stanici, kde pomáhají raněným vojákům a byl svědkem náročného zákroku.

„Jsme dost blízko Rusům, abychom mohli zachytit jejich rozhlasovou stanici,“ líčí reportér Walsh ve své autentické a zároveň děsivé reportáži, kterou zčásti natáčel v okolí města Pokrovsk v Doněcké oblasti. Místo je zdevastované válkou. V jednom ze zničených domů ještě nedávno žil i 10letý Mykola Gluško. Budovu ale během noci zasáhla ruská raketa. Kromě střechy nad hlavou přišel chlapec i o oba rodiče.

ČTĚTE TAKÉ: Ruské síly hlásí postup u Charkova a Doněcku. Počet mrtvých po útoku na hypermarket stoupá

„Ve snu jsem slyšel sirénu. Pak přišla rána. Všechna okna byla rozbitá. Ve vteřině. Měl jsem stále zavřené oči. Cítil jsem, že okna jsou rozbitá. Pak něco spadlo,“ líčí pro CNN Mykola moment, kdy se část domu zřítila. „Sundal jsem si všechno z obličeje. Viděl jsem, jak mámu rozdrtil strop. Snažil jsem se ji odtáhnout, ale nešlo to. Máma sténala a klepala nohama. A já křičel: ‚Mami, mami, to je jen sen, strašný sen’,“ pokračuje ve vyprávění děsivého zážitku.

Mykola říká, že se nenávidí za to, že matku nezachránil, a slibuje, že se bude o hroby rodičů starat. „Mým největším snem je položit rodičům alespoň jednu otázku: ‚Co mám teď dělat? Jak mám žít?’ A dalším snem je pomstít se tomu, kdo tu raketu vypálil,“ dodává 10letý chlapec.

Drama na stabilizační stanici

Každodenními svědky krutostí války jsou i lékaři pracující na tzv. stabilizační stanici, kam putují ranění vojáci přímo z fronty. Štáb CNN na místě natáčí zrovna v momentě, kdy přivážejí dva muže. Jsou zranění po výbuchu, který se odehrál zhruba metr od zákopu, ve kterém se zrovna nacházeli. Jeden z vojáků prakticky oslepl a není vůbec jisté, zda se mu zrak ještě někdy vrátí.

Dramatické okamžiky nastávají v momentě, kdy si zraněný voják začne stěžovat na prudkou bolest na boku. Podle lékařů jde o vnitřní zranění způsobené silou samotného výbuchu. Musí jednat rychle. Muž křičící bolestí dostává sedativa a lékaři dál pracují.

Když jsou zranění ve stavu, který umožňuje převoz, putují do nemocnice. Za tmy a auty se zhasnutými světly. „Tak moc se bojí toho, že Rusové pozorují i toto místo,“ uzavírá Walsh svoji reportáž.

Tagy: