Biden vysvětlil, proč vzdal boj o Bílý dům. Vyjmenoval také své priority pro příští měsíce

Prezident USA Joe Biden

Experti o Bidenově odstoupení

Americký prezident Joe Biden se po zbytek mandátu chce plně věnovat prezidentskému úřadu. Podle stanice CNN to Biden uvedl v projevu, v němž také vysvětlil důvody, které ho vedly k odstoupení z boje o Bílý dům. Za své priority v příštích měsících označil mimo jiné hospodářský růst, obranu svobod, posílení NATO a budování mezinárodní koalice, která zabrání Rusku zabrat Ukrajinu.

Jednaosmdesátiletý Biden vzdal boj o znovuzvolení v neděli po rostoucím tlaku strany a veřejnosti v souvislosti se svým vysokým věkem a jeho množícím se příznakům. Současně podpořil viceprezidentku Kamalu Harrisovou jako kandidátku své Demokratické strany v listopadových prezidentských volbách.

ČTĚTE DÁLE: Mrtvý Biden a převrat v Bílém domě řízený Sorosem. V USA bují fámy o obrovském spiknutí

„Následujících šest měsíců se budu soustředit na to, abych dělal svou práci prezidenta,“ řekl Biden. „Budu pokračovat ve snižování nákladů pro těžce pracující rodiny a v růstu naší ekonomiky. Budu nadále hájit naše osobní svobody a občanská práva,“ dodal s tím, že zaměřit se hodlá také na boj proti extremismu a politicky motivovanému násilí.

Na mezinárodní scéně bude mezi Bidenovy priority ve zbytku volebního období patřit snaha o ukončení války v Pásmu Gazy, upevnění NATO a zastavení ruského prezidenta Vladimira Putina na Ukrajině.

„Budeme pokračovat v budování koalice hrdých národů, abychom zabránili Putinovi ovládnout Ukrajinu,“ řekl Biden. „Udržíme NATO silnější, mocnější a jednotnější než kdykoliv v naší historii,“ dodal.

Bude usilovat o nastolení míru a bezpečnosti na Blízkém východě a také o osvobození všech rukojmí, které z Izraele odvlekli do Pásma Gazy členové teroristického hnutí Hamás a jeho spojenců při útoku na jih Izraele 7. října.

Ve svém projevu v Oválné pracovně Bílého domu Biden také řekl, že obrana demokracie je důležitější než jakákoliv funkce a že chce také sjednotit zemi tím, že uvolní místo nové generaci. „Rozhodl jsem se, že nejlepší cestou vpřed je předat štafetu nové generaci,“ uvedl.

Není to přitom tak dávno, co Joe Biden odstoupení z klání o Bílý dům odmítal a prohlašoval, že k vítězství není nikdo kvalifikovanější než on. „Jestli tomu opravdu věří nebo jestli by si ještě jednou rád zkusil porazit Donalda Trumpa, je těžké říct,“ okomentoval reportér Lukáš Zdražila ve vysílání CNN Prima NEWS.

Diváci byli na Bidenův projev zvědaví i kvůli jeho zdravotnímu stavu. Před týdnem totiž oznámil, že měl pozitivní test na covid. Přesto šlo podle něj o jeden z nejlepších výstupů amerického prezidenta za poslední měsíce. „Vypadal docela vitálně. Byl to jeden z jeho lepších projevů, působil emotivně a moc se nezasekával,“ popsal reportér pro CNN Prima NEWS s tím, že rozhodně nešlo o Bidena, jakého známe z minulosti.

Favoritkou na zisk demokratické nominace pro prezidentské volby je nyní Kamala Harrisová. Získala už nadpoloviční počet delegátů Demokratické strany, kteří začnou vybírat kandidáta ve čtvrtek 1. srpna. V průzkumech současná viceprezidentka mírně zaostává za republikánským kandidátem Donaldem Trumpem, vede si však lépe než Biden před svým odstoupením.

Demokraté v kampani líčí nadcházející prezidentské volby jako boj o zachování demokracie v USA, přičemž Trumpa často vykreslují jako člověka, který chce v zemi zavést diktaturu. Za zápas o demokratický charakter země označují volby také republikáni.

Tagy: