Průzkum pro CNN: Trump vede nad Harrisovou o tři procenta. Ta přesto dopadla lépe než Biden

Bývalý republikánský prezident Spojených států Donald Trump, který se opět uchází o křeslo v Bílém domě, má podle předvolebního průzkumu společnosti SSRS pro televizi CNN mírný náskok nad svou pravděpodobnou soupeřkou a nynější viceprezidentkou Kamalou Harrisovou. Ta si ale proti Trumpovi vede lépe než prezident Joe Biden, který v neděli vzdal své snahy o znovuzvolení a plně podpořil právě Harrisovou. Ta ale ještě musí získat oficiální demokratickou nominaci do voleb.

Trump si podle průzkumu pro CNN mezi registrovanými voliči udržuje podporu asi 49 procent dotazovaných oproti 46 procentům pro Harrisovou. To je těsnější souboj, než jaký by Trumpa čekal podle předchozího průzkumu SSRS s Bidenem.

ČTĚTE TAKÉ: Mrtvý Biden a převrat v Bílém domě řízený Sorosem. V USA bují fámy o obrovském spiknutí

Průzkum, který se uskutečnil ve dnech 22. a 23. července, se týkal registrovaných voličů, kteří se předem účastnili průzkumu v dubnu nebo červnu. V obou případech vedl Trump nad Bidenem o šest procentních bodů.

Společnost SSRS průzkum provedla poté, co Biden odstoupil z volebního klání. Podle úterního průzkumu agentury Reuters/Ipsos, provedené rovněž po Bidenově ukončení kampaně, Harrisová získala dokonce nepatrný náskok dvou procentních bodů na Trumpa a vede v poměru 44 procent ku 42 procentům.

Průzkum SSRS mimo jiné zjistil, že voliči široce podporují Bidenovo rozhodnutí ukončit snahy o znovuzvolení i skutečnost, že se rozhodl setrvat v Bílém domě do konce funkčního období. Demokratičtí a k demokratům se přiklánějící voliči jsou podle zjištění z Harrisové obecně nadšení. Zůstávají ale rozděleni v otázce toho, zda by se měla snažit pokračovat v Bidenově politice, nebo nastolit nový kurz.

Polovina oslovených voličů, kteří se chystají volit Harrisovou, říká, že ji svým hlasem chtějí přímo podpořit. To je posun ve srovnání s dynamikou souboje Biden–Trump. Mezi Bidenovými příznivci v červnovém průzkumu CNN jen 37 procent respondentů uvedlo, že jejich hlas je hlavně vyjádřením podpory prezidentovi. Daleko větší počet voličů se ho chystal volit proto, že byl alternativou k Trumpovi, kterého odmítali.

Přibližně tři čtvrtiny Trumpových příznivců (74 procent) uvedlo, že jejich hlas vyjadřuje spíše podporu exprezidentovi než odpor vůči Harrisové. To pro něj představuje nárůst pozitivní podpory ve srovnání s červnovým průzkumem CNN (uskutečnil se před atentátem na Trumpa), kdy to samé uvedlo 66 procent respondentů.

NEPŘEHLÉDNĚTE: Biden byl pro Trumpa ideální soupeř, šance Harrisové jsou však velmi malé, míní Joch

Tagy: