Bidenovi se děkovalo organizovaně, popsal reportér malý detail. Vládne tu úleva, dodal Klvaňa

Sraz Demokratické strany v Chicagu (19. 8. 2024).

360° (233)

Přestože to není na televizních obrazovkách na první pohled vidět, sjezd Demokratické strany v Chicagu je pečlivě organizovaná událost. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS to řekl reportér Jakub Říha. Podle komentátora Tomáše Klvani je na demokratech znát úleva, že místo Joea Bidena kandiduje na prezidenta Spojených států Kamala Harrisová.

Sjezd Demokratické strany je podle Říhy pečlivě organizován a přítomní delegáti mají přesně dáno, co mají dělat. „Například v momentě, kdy Bidenovi předávala slovo jeho dcera, tak organizátoři rozdali lidem v sále transparenty, na nichž stálo: ‚Milujeme tě, Joe.‘ Organizátoři jim ukazují, kdy je čas si stoupnout či kdy je čas projevit emoce,“ popsal reportér dění na sjezdu.

ČTĚTE TAKÉ: Íránští hackeři napadli kampaň Donalda Trumpa. Tvrdí to americké zpravodajské služby

Podle Klvani je atmosféra na sjezdu srovnatelná s konferencí v roce 2008, kdy na prezidenta kandidoval Barack Obama. „Je tu ale jeden zásadní rozdíl. Tehdy demokraté byli z Baracka Obamy skutečně nadšení. Letos je na nich spíše vidět jakási úleva, že nekandiduje Joe Biden, že vyslyšel jejich prosby a uvolnil místo Kamale Harrisové,“ sdělil Klvaňa.

Demokratická strana se podle něj v současnosti nachází v „lehce schizofrenní“ situaci, což je na sjezdu vidět. „Všiml jsem si, že kongresmanka z New Yorku Alexandria Ocasio-Cortezová sklidila ovace ve stoje, a to naznačuje, že ta strana je rozštěpená. Harrisová a Tim Walz se posunuli do politického středu, protože to potřebují, aby získali co nejvíce voličů, ale jejich srdce jsou nalevo,“ řekl Klvaňa.

Podle Říhy je nutné Demokratickou stranu vnímat jako určité spektrum. „Všichni demokraté zdaleka nejsou stejní. Troufnu si říct, že Alexandria Ocasio-Cortezová je velmi nalevo. Harrisová je vedle ní mnohem více konsenzuální politička. Je možné, že Harrisová si jako svého viceprezidenta vybrala Tima Walze právě proto, aby si zachovala tvář středolevicové političky, ale zároveň získala podporu od levicového spektra demokratické strany,“ dodal Říha.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Chci, abys volil Trumpa, vyzývá falešná Taylor Swiftová. Exprezident sdílel satirické foto

Tagy:
New York politika Joe Biden volby Barack Obama Tim Walz Demokratická strana vláda Donald Trump Alexandria Ocasio-Cortezová Taylor Swiftová politický proces Kamala Harrisová Jakub Říha politické strany a hnutí