Bill Clinton: Vstup ČR a dalších zemí do NATO bylo to nejlepší, co se mohlo stát

Bývalý americký prezident Bill Clinton hovoří na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost.

Bill Clinton promluvil na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost

Vstup České republiky a dalších zemí do Severoatlantické aliance bylo to nejlepší, co se mohlo stát, řekl v úterý bývalý americký prezident Bill Clinton na konferenci připomínající 25 let od vstupu Česka do NATO. Rozšíření bylo podle něj správné. Bylo dobrou investicí, rozumným rizikem a nesmírně to NATO posílilo, řekl.

Clinton řekl, že selhal, když se snažil učinit Rusko partnerem. „Udělal jsem, co bylo v mých silách,“ uvedl. Dodal, že nelituje jediné minuty, kterou snahou strávil. V projevu připomněl Zakládající akt Rusko –⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ NATO podepsaný v roce 1997. „Selhali jsme, Rusko se vydalo jiným směrem, ale je důležité pokoušet se učinit správnou věc,“ řekl. V příštích 25 letech podle něj nastane doba, kdy budou mít lidé šanci napsat novou historii, která bude lepší.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Češka zahrála Clintonovi na přání prezidenta Pavla. Saxofonistka se svěřila s vážnou nemocí

Clinton v projevu ocenil českou pomoc Ukrajině, ČR byla podle něj první ze členských zemí NATO, která začala zemi napadené Ruskem pomáhat a nadále v tom pokračuje. Zmínil přijetí ukrajinských uprchlíků i vojenskou pomoc Ukrajině, poděkoval také za českou iniciativu na pořízení munice. „Snažíte se ji zajistit a jdete za hranici členů NATO, nevím o nikom jiném, kdo by se takového úsilí ujal,“ řekl.

Namístě je podle něj také ocenit vstup Švédska a Finska do NATO, jedná se o země s velkými schopnostmi, které mohou posílit alianční obranné a vojenské schopnosti, míní. „Strategická geografie na severu Evropy najednou vypadá úplně jinak,“ uvedl.

NATO podle Clintona žije díky společnému úsilí, důležitá je spolupráce. Někteří lidé se domnívají, že Spojené státy do toho vkládají příliš mnoho peněz, aliance ale pomáhá všem, uvedl.

Clinton v úterý na Pražském hradě převzal z rukou českého prezidenta Petra Pavla Řád Tomáše Garrigua Masaryka I. třídy. Státní vyznamenání dostal za vynikající zásluhy o rozvoj demokracie –⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ podle Hradu se zasloužil o prosazování demokracie a stability ve střední a východní Evropě svým podílem na rozšíření Severoatlantické aliance o Česko, Polsko a Maďarsko v roce 1999.

Tagy: