Bílých Vánoc se zřejmě dočkáme. Sněžit by o svátcích mohlo i v nížinách

Budeme mít bílé Vánoce?

Před vánočními svátky to bude venku vypadat spíš jako na jaře. Inverzní charakter počasí skončí v neděli a od západu nás budou přecházet jednotlivé frontální systémy. To znamená, že zaprší i na horách. Na Štědrý den bude ráno ještě teplo a deštivo, postupně se ale bude ochlazovat, sněhu bychom se tedy přece dočkat měli. Vyplývá to z měsíční předpovědi meteorologů z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Následující období čtyř týdnů od 21. prosince do 17. ledna bude jako celek teplotně slabě nadprůměrné. Nejtepleji bude podle meteorologů právě příští týden, pak by měly teploty zvolna klesat. Meteorologové s ochlazením očekávají sníh nejen na horách, ale i v nížinách.

Ve středu se teploty v Čechách vyšplhají dokonce až ke 13 °C. V druhé polovině týdne k nám bude po zadní straně tlakové níže nad severovýchodní Evropou proudit studený vzduch od severu.

Vypadá to, že Štědrý den bude ještě zpočátku deštivý a teplý, ráno se budou teploty pohybovat kolem 7 °C. Odpoledne se ale bude od severozápadu ochlazovat a postupně se v polohách nad 600 m n. m. se objeví i sněžení. V dalších dnech nás čekají sněhové přeháňky ve všech polohách, na horách bude sněžení četnější.

Na horách sníh vydrží

První lednový týden by měl mít podle ČHMÚ teplotu nad dlouhodobým průměrem. Podobného rázu by měl být i následující týden od 11. do 17. ledna.

Průměrná teplota pro následující čtyři týdny je minus 1,4 stupně Celsia. Vzhledem k předpokládaným teplotám zatím v nižších polohách nelze očekávat trvalejší sněhovou pokrývku. Ta se udrží pouze na horách, kde podle meteorologů začne s vánočními svátky sněhu postupně přibývat.

Měsíční výhled se podle ČHMÚ zaměřuje na týdenní průměry, nepostihuje proto všechny možné výkyvy počasí. Úspěšnost výhledu se u teplot pohybuje kolem 75 procent, u srážek je to zhruba 65 procent.

Tagy: