Rekordně teplé dny vystřídají teploty pod bodem mrazu, do Česka se vrátí i sníh

Počasí se začíná vracet k zimnímu normálu. Rekordně teplá neděle s nárazy větru už by se v tomto týdnu neměla opakovat. Silný vítr o víkendu stál i lidský život, když u Sázavy na Benešovsku zemřel v neděli řidič osobního auta po nárazu do spadlého stromu. Komplikace v dopravě přetrvávají ještě v pondělí, nevyjely například některé vlaky, protože vítr poškodil trakční vedení. Vítr už má během dne slábnout a v týdnu se postupně ochladí.

„Včerejší den byl na mnoha stanicích rekordně teplý a i aktuální teploty jsou velmi vysoké, na západě Čech se také většinou jedná o dnešní maximální teploty i nárazy větru. Vítr bude během dne slábnout,“ slibují meteorologové.

Pondělní obloha se od jihozápadu během dne postupně začne vyjasňovat na polojasno až skoro jasno a večer se ojediněle mohou tvořit mlhy. Teploty se ještě vyšplhají místy až k 10 °C a na vrcholcích hor bude kolem 3 °C. Vítr zůstane čerstvý jihovýchodní místy s nárazy až 70 km/h, na horách na severu až 110 km/h a během dne má dále slábnout.

Sněžit může od středy

Úterý: Oblačno až zataženo, zpočátku místy i polojasno. V noci a ráno ojediněle mlhy. Ojediněle, v Čechách večer místy občasný déšť nebo přeháňky, nad 700 m většinou srážky smíšené nebo sněhové. Nejnižší noční teploty 6 až 2 °C, v jihozápadní polovině Čech kolem 0 °C. Nejvyšší denní teploty 4 až 8 °C, na západě a na Českomoravské vrchovině kolem 3 °C. Mírný jihovýchodní vítr.

Středa: Zataženo až oblačno. Místy, později od jihozápadu na většině území déšť nebo přeháňky. V polohách nad 1 000 m, na jihozápadě nad 700 m a večer na západě a severozápadě nad 400 m srážky sněhové. Nejnižší noční teploty 5 až 1 °C, při slabším větru ojediněle až -2 °C. Nejvyšší denní teploty 5 až 9 °C, v jihozápadní polovině kolem 3 °C. Mírný jihovýchodní až východní vítr, na Českomoravské vrchovině čerstvý.

Ve čtvrtek a pátek pozor na náledí

Čtvrtek: Zataženo až oblačno, na většině území občasný déšť nebo přeháňky. V polohách nad 700 m, v západní polovině Čech postupně místy nad 400 m srážky sněhové. Během dne od jihozápadu ustávání srážek. Nejnižší noční teploty +3 až -1 °C, ojediněle tvorba náledí. Nejvyšší denní teploty 1 až 5 °C. Slabý proměnlivý vítr.

Pátek: Zataženo až oblačno. Ojediněle slabý déšť nebo přeháňky, nad 600 m srážky sněhové. Nejnižší noční teploty +2 až -2 °C, ojediněle tvorba náledí. Nejvyšší denní teploty 0 až 4 °C, na jihovýchodě až 6 °C. Mírný jihovýchodní vítr.

Vyhlídka počasí od soboty do pondělí: Zataženo až oblačno, přechodně i polojasno. Ojediněle mlhy, i mrznoucí. Místy občasný déšť nebo přeháňky, většinou od vyšších poloh srážky sněhové. Nejnižší noční teploty +2 až -3 °C. Nejvyšší denní teploty 1 až 6 °C.

Tagy: