První bitcoinová smrt. Mladíka zabil vlastnoručně vyrobený počítač pro těžbu kryptoměn

Thajská policie šetří pravděpodobně první známý případ smrti v důsledku těžby kryptoměn. Šestadvacetiletý mladík přišel o život poté, co mu jeho počítačová těžařská soustava vypověděla službu a on se bál, že přijde o nemalé peníze.

Těžba bitcoinu má svou první oběť. Stal se jí Danai Makmek z Thajska, který drahocennou virtuální komoditu dobýval na vlastnoručně vyrobené soustavě několika harddisků, jejichž provoz ochlazoval dvěma pokojovými ventilátory. Když jeho sofistikovaný stroj vypověděl službu, začal prý panikařit, protože nechtěl přijít o peníze. Za jediný týden si totiž takto vydělal až několik tisíc dolarů.

Prosil svého bratra Apiwata, aby mu pomohl počítač opět zprovoznit. Ten ovšem podle britského deníku Daily Mail Daniovi řekl, že druhý den zavolá technika. Danai ovšem vzal celou záležitost do vlastních rukou a rozhodl se, že na odborníka čekat nebude. Začal počítač opravovat sám.

Bratr: Nebylo to bezpečné

„Varoval jsem ho, ale on nechtěl čekat. Myslím, že zpanikařil a snažil se to opravovat celou noc,“ řekl Apiwat Makmek novinářům. Jenže mladík zřejmě soustavu nevypojil z elektrické sítě. Ta nakonec explodovala a Danaie zabila rána elektrickým proudem.

Jeho bratr Apiwat prý už předtím pochyboval o bezpečnosti celého systému, který si Danai rovněž z různých komponentů vyrobil zcela sám. „Počítač byl upravený tak, aby měl větší výkon. Myslím, že to nebylo bezpečné zařízení,“ dodal Apiwat.

Když k nešťastné události došlo, zavolal svému bratrovi záchranku. Lékaři se ho snažili oživovat, ale neúspěšně. Na místo přivolaná policie jen konstatovala, že Danai s největší pravděpodobností zahynul vlastním přičiněním.

„Jsme přesvědčeni, že byl usmrcen elektrickým proudem, když se snažil rozbitou počítačovou soustavu opravit,“ uvedl vyšetřující policista Santi Shoosheud. „Stále ještě probíhá vyšetřování, nic ale nenasvědčuje tomu, že by smrt způsobil někdo jiný,“ dodal.

Tagy:
smrt elektřina Thajsko krimi Bitcoin těžba kryptoměn Danai Makmek