Vulgární Stanjura, Válek jako Leopard a vzkaz morseovkou. Jaké hlášky zazněly ve Sněmovně?

Nekonečné jednání Poslanecké sněmovny o nedůvěře vládě přineslo hned několik úsměvných momentů. A to i přesto, že se schůze nezúčastnil předseda nejsilnější opoziční strany hnutí ANO Andrej Babiš, známý svojí prostořekostí. Zastoupili ho jeho kolegové z Poslanecké sněmovny. Jaké nejbizarnější hlášky ve Sněmovně zazněly?

Schůzi k nedůvěře vládě opanovali koaliční poslanci a ministři. Ti totiž začali vystupovat s přednostními právy, a tak se na opoziční zákonodárce dostalo až později. Členové Fialova kabinetu hovořili nejčastěji o svých úspěších a splněných slibech. Jednu takovou řeč pronesla i ministryně obrany Jana Černochová (ODS), která se rozpovídala o německých tancích Leopardech.

Černochová totiž prozradila, že velkým fanouškem tankových simulátorů je ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). „Mrzí mě, že tady není Vlastík Válek, to je jeho nejoblíbenější tank,“ řekla Černochová, když mluvila o daru 15 německých tanků české armádě.

O Válkovi ve svém vystoupení ale hovořila dál. „Určitě víte, že pan ministr zdravotnictví rád hraje tankové hry, interně mu říkám Leoparde, a proto je Vlastík Válek naprosto nadšený z toho, že právě tento tank bude ve výbavě naší armády,“ řekla k překvapeným a rozesmátým poslancům.

Rozčílený Stanjura

Mimo oficiální vystoupení se do popředí zájmu dostal i ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Nepohlídal si zapnutý mikrofon na řečnickém pultu a ostatní členy vlády seznámil se svými starostmi. Šéf státní kasy totiž komentoval vystoupení bývalé ministryně financí Aleny Schillerové (ANO), ve kterém se uchýlil i k vulgarismům.

„Ku*va kdyby to vedla Schillerová, tak loni bylo 550 miliard. Já na to nemám nervy, na ty kecy. Fakt ne,“ ulevil si Stanjura před premiérem Petrem Fialou (ODS), ministrem vnitra Vítem Rakušanem (STAN), ministrem práce a sociálních věcí Marianem Jurečkou (TOP 09) a Markem Bendou (ODS). Stanjura měl nejspíš na mysli možnou výši schodku státního rozpočtu v minulém roce, kdyby finance vedlo hnutí ANO.

Poslanec ANO a morseovka

Do bizarních momentů se zapsal i opoziční poslanec hnutí ANO Hubert Lang. Během svého vystoupení totiž začal vysílat singály morseovkou. Konkrétně na Úřad vlády a premiérovi Petru Fialovi.

„Tečka, čárka, tečka, tečka... prosím vás, neskákejte mi do toho, nebo ten signál nevyšlu,“ pronášel uvolněně poslanec, který některé kolegy zaskočil. Zapisovatele se také několikrát zeptal, zda stíhá správně signály přepisovat. „Doufám, že toto sdělení zachytili na Úřadu vlády. A je to moje závěrečné vyjádření v mém projevu. Vládo, pětikoalice a pane premiére Fialo, prosím, pro dobro České republiky, odstupte. Děkuji,“ sdělil nakonec opoziční poslanec, co ve svém šifrovaném vzkazu vlastně pronesl.

Na vystoupení poslance Langa reagoval varovně místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Skopeček (ODS). „Děkuji za to, že je konec tohoto vystoupení. Chtěl bych jenom poprosit, abychom se i v tuto hodinu pokusili zachovat důstojnost Poslanecké sněmovny. Tři vykřičníky, pane poslanče,“ dodal Skopeček směrem k Langovi.

Na Twitteru si pak Skopeček ještě přisadil. Uvedl totiž, že i když mohlo být vystoupení poslance Langa zvláštní, tak stále bylo srozumitelnější než od Andreje Babiše.

Tagy: