Srážka superjachet na italském pobřeží: Hlavní roli měla loď někdejšího šéfa Applu Steva Jobse

Italské úřady vyšetřují bizarní nehodu dvou superluxusních jachet. V pobřežních vodách nedaleko Neapole se v druhé polovině července srazilo plavidlo Lady Moura s futuristickou jachtou Venus po zesnulém zakladateli společnosti Apple Stevu Jobsovi. Důvodem střetu měl být silný vítr, který hnal Venus směrem na druhou loď. Podle dostupných záběrů ani jedno z plavidel neutrpělo vážné škody, uvedla světová média.

Nehoda se odehrála v Tyrhénském moři poblíž italské Neapole v pondělí 22. července, upřesnil web Business Insider.  Obě plavidla měla být ukotvena. Podle vyjádření vdovy po Stevu Jobsovi a nynější majitelky jachty Laurene Powell Jobsové byli na palubě Venus pouze členové posádky.

ČTĚTE DÁLE: Hlavní odpovědnost za smrtelný pád římsy v Praze má majitel domu, shodují se právníci

Venus, která se může pochlubit délkou 78 metrů, měla namířeno do Ligurského moře. O téměř 30 metrů delší Lady Moura naopak plula do řeckých vod. Podle záběrů na sociální síti Instagram je patrné, jak se Venus pomalu přibližuje směrem k lodi Lady Moura. „Jednalo se o pouhý škrábanec. Přesto to bude nákladná oprava,“ konstatoval jeden ze svědků nehody.

Majitel jachty Lady Moura, mexický miliardář Ricardo Salinas Pliego, v reakci na nehodu vyzval veřejnost na Instagramu, aby pomohla vdově po Jobsovi s pokrytím nákladů na opravu.

„Běžte všichni do sítě obchodů Elektra a kupujte věci od Applu. Pomůžete tím zaplatit tuhle srandu,“ pobídl rozverně Pliego zákazníky do sítě obchodů s elektronikou, která „shodou okolností“ patří do jeho holdingu. Lady Moura je nazývána také jako „plovoucí palác,“ připomněl dánský server Dagens. Plavidlo, které se může pochlubit vlastním zdravotnickým zařízením, heliportem a dokonce pláží, brázdí světová moře od roku 1990. Během posledních let jachta prošla několika náročnými renovacemi.

Také Jobsova Venus patří díky svému designu mezi nejslavnější plavidla současnosti, připomněl časopis Forbes. Steve Jobs svěřil konstrukční v roce 2009 návrh francouzskému designérovi Philippu Starckovi. Plavidlo za 120 milionů amerických dolarů mělo svým stylem připomínat produkty od Applu. Na vodu byla jachta spuštěna v roce 2012. Jobs se své vysněné lodi už nedočkal, v roce 2011 zemřel na rakovinu slinivky břišní.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Tragédie na lince metra B – Ve stanici Křižíkova spadl do kolejiště slepec, na místě zemřel

Tagy:
hlavní role Steve Jobs Instagram havárie jachta Apple Neapol elektronika Tyrhénské moře katastrofy, nehody a mimořádné události nehody a mimořádné události Ricardo Salinas Pliego