Hlavní odpovědnost za smrtelný pád římsy v Praze má majitel domu, shodují se právníci

Kusy římsy, která usmrtila muže v Lazarské ulici v Praze.

Smrt v centru Prahy, může zabil kus padající střechy

Podle vyjádření advokáta Jana Černého pro CNN Prima NEWS budou úřady zkoumat odpovědnost majitele domu, z něhož spadla ve čtvrtek v Praze římsa a usmrtila kolemjdoucího muže. Prověřování pravděpodobně neunikne ani firma, která dům dříve opravovala. Přesto bude těžké viníka tragédie určit.

Úřady si budou chtít v prvé řadě obstarat odborný názor. „Ve věci budou s největší pravděpodobností přizváni znalci. Účelově užívám množné číslo,“ uvedl Černý.

ČTĚTE DÁLE: Tragédie v centru Prahy – Na tramvajovou zastávku spadl ze střechy kus římsy a zabil muže

„V případech, kdy odpadne část budovy v důsledku její vady nebo nedostatečného udržování nemovitosti, hradí vzniklou škodu vlastník budovy,“ odpověděla na dotaz ČTK v souvislosti se čtvrtečním zřícením římsy na muže v centru Prahy advokátka Adéla Anderson z kanceláře Nest Legal.

Akademik Filip Melzer uvedl, že se nejdřív bude za pomoci znalců zkoumat, proč zdivo spadlo a zda někdo neudělal něco špatně, například při opravách – v takovém případě by odpovědnost nesl také. Neštěstí má podle něj i trestněprávní rovinu, v úvahu připadá nedbalostní obecné ohrožení.

Po pádu římsy na tramvajovou zastávku ve čtvrtek v Lazarské ulici zemřel zhruba padesátiletý muž. V domě sídlí dceřiná společnost Všeobecné zdravotní pojišťovny, Pojišťovna VZP (PVZP). Ta sdělila, že budova byla nově zrekonstruovaná a řádně udržovaná. Poukázala na to, že neštěstí se stalo v prudkém přívalovém dešti a za silného větru. Hasiči z římsy následně odebrali zhruba 100 kilogramů uvolněného materiálu, který podle nich mohl rovněž spadnout. Objekt podle katastru nemovitostí patří společnosti PVZP servis.

Na případy, kdy nastane újma způsobená pádem části budovy, se podle Anderson vztahuje zejména speciální ustanovení o odpovědnosti za škodu, které obsahuje paragraf 2938 občanského zákoníku. „Stanoví, že v případě odloučení části budovy v důsledku její vady nebo nedostatečného udržování budovy nahradí vlastník takové budovy škodu z toho vzniklou,“ vysvětlila právnička.

„Se současným vlastníkem budovy za škodu solidárně – tedy společně a nerozdílně – odpovídá i předešlý vlastník budovy, pokud má škoda příčinu v nedostatku, který vznikl za trvání jeho vlastnického práva, na nějž nového vlastníka neupozornil, a pokud došlo ke škodě do roka od zániku jeho vlastnického práva,“ dodala. Toto podle ní neplatí, pokud o takovém nedostatku musel nový vlastník vědět.

„V první řadě se nyní bude za pomoci znalců zkoumat, proč k pádu římsy došlo,“ řekl Melzer, který působí na Právnické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci a je spoluautorem komentáře k novému občanskému zákoníku. Odpovědnost za událost ponese podle něj jednak ten, kdo případně udělal něco špatně, například při opravách fasády. Vlastník bude odpovídat, pokud pád římsy způsobila její vada – třeba i skrytá.

Odpovědnost vlastníka je podle Melzera v takových případech takzvaně objektivní, což znamená, že vzniká, i když vlastník „neudělal nic špatně“. Odpovědnost by nenesl jen tehdy, pokud by pád způsobila nějaká mimořádná vnější příčina. „Fasáda má být taková, aby vydržela bouřku. Muselo by to být například tornádo,“ míní právník.

Výklad právních norem rozděluje i odborníky

Podle Anderson se odborná veřejnost nemůže shodnout na tom, zda je odpovědnost vlastníka objektivní – a tedy zda vlastník odpovídá automaticky – nebo subjektivní, kdy by se pro vznik povinnosti k náhradě škody muselo zkoumat vlastníkovo zavinění či porušení právní povinnosti. Z aktuální judikatury Nejvyššího soudu podle advokátky vyplývá, že odpovědnost vlastníka je objektivní a absolutní, nicméně okolnosti ohledně vady či nedostatečné údržby musí tvrdit a prokazovat poškozený.

Čtvrtečním případem v Lazarské ulici se zabývají pražští kriminalisté, kteří budou zjišťovat příčinu a okolnosti neštěstí. Zatím nesdělili, pro podezření z jakého trestného činu budou případ prověřovat. Podle Anderson by v úvahu připadalo obecné ohrožení z nedbalosti, kde za způsobení smrti při porušení důležité povinnosti vyplývající ze zaměstnání či postavení hrozí tři až deset let vězení.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Drogy u Novotného? Policie zasahovala na úřadě v Řeporyjích. Brko pobavilo, smál se starosta

Tagy:
Praha římsa Univerzita Palackého v Olomouci Česká tisková kancelář Všeobecná zdravotní pojišťovna České republiky Právnická fakulta Univerzity Palackého produkty a služby ekonomika, obchod a finance trestná činnost, právo a spravedlnost stavebnictví a nemovitosti katastrofy, nehody a mimořádné události Lazarská Pojišťovna VZP, a.s.