Na svahu s rouškou? Skiareály znají termín otevření, pravidla ale zatím chybí

Skiareály

Lyžovat můžeme dřív než na Vánoce

České lyžařské areály se otevřou v pátek 18. prosince, tedy o šest dní dříve, než se původně zvažovalo. Potvrdil to ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) a ukončil tak spekulace o termínu jejich otevření. Střediska ale zatím neznají pravidla, za jakých budou moci fungovat. A tak počítají i s tím, že se na některých místech budou muset nosit roušky.

Ještě při čtvrtečních interpelacích ve Sněmovně mluvil premiér Andrej Babiš (ANO) v souvislosti s lyžařskými areály o Štědrém dni. V pátek ráno ale připustil, že se otevřou dřív. „Otevřou se nejspíše v nějaký pátek. Tam šlo o management front u vleků, aby lidé při čekání na vleky dodržovali odstupy,“ uvedl Babiš pro Rádio Z.

Některým provozovatelům vleků už ale dochází trpělivost. Například na sjezdovkách v Branné na Jesenicku už je v průměru půl metru sněhu. Lyžovat by se tu mohlo už několik týdnů, zatím ale vleky i lanovky stále stojí. „Celkem mi vadí zmatečné rozhodování. Vypadá to, jak kdyby se rozhodoval Spejbl a Hurvínek a měli k tomu psa Žeryka, který jim radí. Já už se v tom nevyznám,“ řekl pro CNN Prima NEWS majitel skiareálu Branná Rostislav Procházka.

Co nejdřív chtějí otevřít také skiareály v Krkonoších. Jejich provoz bude v úplně jiném režimu než minulé roky a lyžaři budou muset dokonce používat na určitých místech roušky.

Na hory za sportem, ne za zábavou

„My bychom především potřebovali jasnou zprávu o tom, kdy k otevření dojde. Protože ty skiareály samozřejmě stříkají sníh, nabírají zaměstnance a v momentě, kdy chcete celosezónního zaměstnance a v podstatě mu nemůžete říct, kdy má nastoupit, tak to samozřejmě vůbec nefunguje,“ uvedl Libor Knot, ředitel Asociace horských středisek ČR.

Spekulace o otevření ukončil v pátek odpoledne ministr zdravotnictví, vleky se rozjedou v pátek 18. prosince. „Důvod, proč k tomu nedojde později, je snaha, aby se lidé, kteří chtějí lyžování využít, měli možnost na hory dostat ještě před Vánocemi. Věříme, že tam jedou opravdu za sportem, a ne za večerní zábavou,“ řekl Blatný.

Jak budou areály regulovány a jaká se budou muset dodržovat hygienická opatření, probere v pondělí vláda.

Tagy:
lyžování hory Vánoce Andrej Babiš ANO 2011 Česko lyžařské středisko ministr zdravotnicví Jan Blatný Libor Knot vlek skiareál lyžařské areály Štědrý den chirurgická maska Poslanecká sněmovna ČR okres Jeseník