Blažkova rezignace není nutná, řekl Fiala. Ministr uznal, že setkání s Nejedlým bylo nevhodné

Petr Fiala a Pavel Blažek

Fiala k Blažkově schůzce s Nejedlým

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek je podle premiéra Petra Fialy (oba ODS) připraven v koalici vysvětlit okolnosti svého setkání s proruským lobbistou Martinem Nejedlým. Předseda vlády za podstatné považuje, že mělo jít o náhodné setkání. O odchodu ministra z vlády by se podle něj dalo uvažovat, kdyby schůzka byla plánovaná. Některým koaličním partnerům však přijde tato reakce jako nedostatečná. Sám Blažek se za svou chybu omluvil.

Za chybu Fiala považuje to, že Blažek ihned nevyhodnotil všechny politické souvislosti, problémy kolem osoby Nejedlého a neodešel. „Stalo se a myslím si, že si jak koaliční partneři, tak veřejnost oprávněně žádají, aby věc byla vysvětlena,“ uvedl. Dodal, že sám při reakci na kauzu jednal rychle, jasně a srozumitelně.

ČTĚTE TAKÉ: Pavel: Babička mi okupaci vysvětlovala, pochopil jsem ji až později. Bylo to trauma

Zároveň nevidí důvod k rezignaci. „Je to velká chyba, je to nevhodné, ale pro mě je důležité, že k tomu setkání došlo náhodně. Kdyby šel plánovaně na jednání s panem Nejedlým, tak to by byl skutečně důvod, aby ve vládě skončil,“ doplnil.

Sám ministr spravedlnosti Blažek uznal, že jeho setrvání v restauraci za přítomnosti Nejedlého bylo nevhodné. Omluvil se všem, kterých se zpráva o setkání dotkla.

Koaliční partneři občanských demokratů považují Blažkovo setkání s Nejedlým z minulé středy za přinejmenším nevhodné. Požádali proto o jeho osvětlení na koaliční schůzce. Fiala s Blažkem probral situaci ve čtvrtek, když o schůzce začala informovat média, setkání s lobbistou označil za nevhodné.

Také proto premiérova reakce nepřijde všem partnerům dostatečná. „Aniž bych chtěl Petru Fialovi vyloženě radit, podle mého názoru není ‚náhodné pětihodinové setkání‘ vysvětlení, které by veřejnost vzhledem k závažnosti situace nějak zásadně uspokojilo. To skutečně nevrhá na ODS dobré světlo,“ napsal na sociální síť X pirátský europoslanec Marcel Kolaja.

Blažek v pražské restauraci s poradcem bývalého prezidenta Miloše Zemana strávil pět hodin. O setkání informoval server Seznam Zprávy, jehož reportéři s Blažkem u restaurace mluvili. Ministr ještě před publikováním zprávy na sociální síti popsal setkání jako náhodné. Uvedl, že nešlo o žádnou konspiraci, ale v podniku se schovával kvůli vydatné bouřce, která hlavní město zasáhla.

Nejedlý webu Seznam Zprávy před restaurací řekl, že do své oblíbené restaurace pozval pár přátel. „A pan Blažek šel domů a začaly padat kroupy. A najednou koukne do této hospody a tam sedí Nejedlý. A toho viděl před 40 lety na volejbale. A on říká, já mám od těch krup pomlácenou hlavu, přišel tam,“ uvedl Nejedlý.

Podle zjištění Deníku N se na Nejedlého oslavu kromě rodiny dostavilo také několik vlivných podnikatelů, někteří další dostali pozvánku a nedorazili. Už před oslavou se Nejedlý setkal s pražským lobbistou Tomášem Hrdličkou, který byl pozvaný i na oslavu, kam ale nedorazil. Mezi hosty byl ale podle Deníku N slovenský podnikatel Radoslav Baran, jenž Nejedlého opakovaně navštěvoval na Pražském hradě.

Tagy: