Blažek pobouřil vládní kolegy, Babiš se baví. Byl jste stíhaný premiér, rýpl si Rakušan

Šéf opozičního ANO Andrej Babiš a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN)

Blažek a Nejedlý v restauraci

Vláda řeší nepěkný škraloup. Kvůli schůzce ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS) s kontroverzním „hradním podnikatelem“ Martinem Nejedlým požadují členové kabinetu vysvětlení. Šéf opozičního hnutí ANO Andrej Babiš v souvislosti s podezřelými kontakty připomněl kauzu Dozimetr, konkrétně vazby podnikatele Michala Redla na hnutí STAN a Petra Gazdíka. To si ale ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) nenechal líbit. „Dlouhou dobu jsme měli trestně stíhaného premiéra a nedělo se vůbec nic, že?“ rýpnul si do bývalého předsedy vlády na sociální síti X.

Blažkova obhajoba, že se v restauraci schovával před deštěm a náhodou uvnitř potkal nechvalně proslulého spolupracovníka Miloše Zemana, vládní kolegy příliš nepřesvědčila. Polehčující okolností nebyla ani skutečnost, že tam ministr spravedlnosti strávil okolo pěti hodin. Následně vyšlo najevo, že v daném podniku měl Nejedlý oslavu, na kterou pozval i lobbistu Tomáše Hrdličku či vlivného plzeňského politika za ODS Romana Jurečku.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Nacher se zhurta opřel do ODS. Máte vysvětlit Blažkovu schůzku, a ne vytahovat vtipy na Babiše

„Takové kontakty mohou nespravedlivě poškodit obraz celé vlády. Svoje výhrady jsem sdělil premiérovi,“ uvedl vicepremiér Vít Rakušan. Na jeho slova pro Deník N posléze reagoval bývalý premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš, který svým sledovatelům na sociální síti X připomněl vyšetřovanou kauzu Dozimetr.

„Pan ministr mluví o kontaktech pana Gazdíka s mafiánem Redlem, který prý jeho hnutí ‚pomáhal‘ s kampaní? Nevíte?“ napsal pobaveně s odkazem na kauzu, která vyústila v rezignaci ministra školství. Gazdík tehdy odmítl, že by se dopustil čehokoliv protizákonného, kontakty s Michalem Redlem nicméně označil za chybu.

Babišovi poté pod příspěvek napsal sám předseda Starostů a nezávislých. „Jak jistě víte, Petr Gazdík kvůli kontaktům s obviněným odstoupil, ač sám z ničeho obviněn nebyl. Docela změna po tom, co jsme tu dlouhou dobu měli trestně stíhaného premiéra a nedělo se vůbec nic, že?“ rýpnul si Rakušan do Babiše a připomněl mu jeho vlastní závažné prohřešky. Na slova šéfa hnutí STAN bývalý předseda vlády už nereagoval.

Utíkala bych mílovými kroky, píše Pekarová

Setkání Blažka s Nejedlým dělá vrásky i dalším zástupcům vládní pětikoalice. Šéfka Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) označila schůzi za krajně nevhodnou. „Nemám ráda vzkazování přes sociální sítě nebo média, ale zároveň si naši voliči zaslouží vědět, že osobně bych od lidí tohoto typu utíkala mílovými kroky,“ napsala šéfka dolní komory na sociální síť X.

Nespokojenost vyjádřil také předseda Pirátů Ivan Bartoš. „Schůzku ministra Blažka s Martinem Nejedlým považuji za hranicí dobrého vkusu. To jsem prohlásil již včera (ve čtvrtek), když jsem se o události dozvěděl. Jeho současné vyjádření nepovažujeme za dostatečné a na nejbližším koaličním jednání budeme situaci řešit,“ prohlásil.

To, že budou chtít lidovci schůzku probrat na koaliční úrovni, uvedl také místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Podle šéfa lidovců by se on takové schůzky neúčastnil a setkání Blažka s Nejedlým považuje za nemístné.

Mluvčí kabinetu Václav Smolka sdělil, že předseda vlády nepovažuje tento typ setkání za vhodný, bez ohledu na to, že k němu došlo náhodně, a v tomto duchu o záležitosti s ministrem mluvil.

Tagy: