Pavel: Babička mi okupaci vysvětlovala, pochopil jsem ji až později. Bylo to trauma

Prezident Petr Pavel při výročí okupace

Petr Pavel k výročí okupace

Invaze roku 1968 byla porušením mezinárodního práva a Rusové se dnes na Ukrajině chovají podobně. Při příležitosti výročí okupace to u budovy bývalého Československého rozhlasu řekl prezident Petr Pavel. Popsal také osobní vzpomínku, jak tehdejší události prožíval. Jako sedmiletý kluk nechápal, jak nás mohou osvoboditelé napadnout, a přiznal, že tomu porozuměl až o mnoho let později.

„Invaze je do dneška traumatizujícím bodem naší historie. S traumaty se musíme vypořádat, ale ne černobílým vnímáním světa. Všichni známe film Pelíšky, který dobře vystihuje tehdejší období. Vystihuje ho se zklamanými nadějemi a zborceným světem,“ řekl prezident.

ČTĚTE TAKÉ: Historik: Bez Svobody by Sověti Dubčeka možná zabili. Okupovali nás kvůli jaderným zbraním

Vzpomněl, jak sám události prožíval. „Mně samotnému bylo v té době necelých sedm let, a když jsem se poprvé dozvěděl o invazi spojenců, tak jsem trávil prázdniny u babičky a pamatuji si zmatek. Jako malý kluk, kterému vštěpovali, že nás Rusové osvobodili, jsem nechápal, jak nás mohli napadnout. Babička mi řekla, že to jednou pochopím. Trvalo mi to dlouho, než jsem k tomu dospěl. Je lepší k tomu dospět pozdě než nikdy,“ vysvětlil Pavel.

Události roku 1968 přirovnal k aktuálnímu dění na Ukrajině. „Bylo to porušení mezinárodního práva a základního principu. Bylo to velké ponížení a zklamání. Jsou to pocity, které bychom si měli pamatovat a jsou aktuální i dnes. Ukrajina chce to samé, co jsme chtěli tehdy my. Chtějí si určit vlastní cestu, ale Rusko se nijak nezměnilo,“ dodal.

Fiala: Svoboda není samozřejmost

Hovořil také premiér Petr Fiala (ODS). „Pražské jaro se zakládalo na víře, že naše národy mají osud ve svých rukou. Byla to od začátku iluze. Moskva žádné skutečné reformy nikdy dopustit nechtěla. Zvláštní pokus roku 1968 byl přesto užitečný. Naučil nás, že svoboda je tu buďto pro všechny, a nebo tu není pro nikoho. Demokracii nejde dávkovat po kapkách, ale tyto hodnoty nemohou existovat bez svrchovanosti a plurality politických sil,“ řekl před budovou rozhlasu.

Podobně jako Pavel připomněl válku na východě Evropy. „Myslím zejména na Ukrajinu, která se ani po roce od našeho loňského setkání nevzdává a ukazuje, že ruské imperiální instinkty zůstávají stejně nebezpečné jako v roce 1968,“ uvedl předseda vlády.

Připomněl také nešťastné období, které po srpnu 1968 následovalo. „Normalizace byla jednou z obzvlášť smutných a ostudných kapitol naší historie. Svobody a nezávislosti jsme nakonec dosáhli. Dokázali jsme si ji udržet až do dnešních dnů a to není žádná samozřejmost. Chraňme proto demokratický stát, važme si práv, které nám garantuje. Svobodu buďto budeme mít celou, včetně všech rizik a zkoušek, nebo ji nebudeme mít vůbec. To nám připomíná dnešní výročí,“ sdělil předseda ODS.

Češi jsou podle předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) silným a nezdolným národem, který se nikdy nevzdává. Předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) svázala připomínku agrese v roce 1968 a současný konflikt na Ukrajině. „Ukrajinci v čele se svým prezidentem dnes hrdinně čelí brutální ruské agresi, která skutečně v řadě ohledů připomíná naše vlastní trauma ze srpna roku 1968,“ konstatovala.

Tagy: