Blázinec na Euru: Dúbravkův volejbal, aktivista opět na scéně a outsider blízko senzaci

Zatímco během úterního večera mnozí fanoušci usínali nudou při sledování zápasu české reprezentace s Anglií na Euru, další den si fotbaloví příznivci mohli užít v plné parádě. Skupinová fáze nemohla skončit napínavěji, k vidění bylo spousta zajímavých věcí, občas i celkem bizarních.

Tohle se skutečně povedlo. Doposud nejzábavnější den na Euru přišel až ve chvíli, kdy se uzavíraly základní skupiny. Jak atraktivní byl středeční večer na kontinentálním šampionátu, dokládá mimo jiné počet vstřelených gólů. Ve čtyřech zápasech jich bylo hned 18, což by odpovídalo spíše čtyřem hokejovým utkáním. Nikdy jindy nepřinesl jediný den na fotbalovém ME tolik branek. Dvě z nich byly vlastní. A v obou případech se v roli nešťastníků ocitli Slováci.

Volejbal v Seville

Ty záběry obletěly svět zhruba jako při fantastickém gólu Patrika Schicka proti Skotsku. I v tomto případě se v internetovém prostoru ihned objevila řada vtipů. Slovenský brankář Martin Dúbravka koukal, jak Španěl Pablo Sarabia vypustil pumelici, která skončila na břevně. Po prudkém nárazu do brankové konstrukce míč vyletěl hodně do výšky. Dúbravka byl zřejmě trochu dezorientovaný, pravděpodobně i míč podskočil, každopádně ho pak volejbalovým způsobem plácl k sobě do brány. Španělé se díky tomu dostali do vedení, nakonec Slováky doma v Seville rozdrtili 5:0.

Internet je podivuhodné místo 😄

Posted by Sportovní Hlášky on Wednesday, June 23, 2021

Pětigólový nášup skončil tak, jak začal. Vlastním gólem. Po standardní situaci dopravil míč do své sítě nešťastným odkopem Juraj Kucka.

Španělská penaltová mizérie

Do 30. minuty, kdy předvedl Dúbravka minelu, byl slovenský brankář za hrdinu. Lapil totiž penaltu útočníka Álvara Moraty. Ten to už v předchozím průběhu turnaje schytával za to, že selhává ve stoprocentních příležitostech, byť se mu podařilo jeden gól vstřelit. V zápase s Poláky kopal „pětku“ Gerard Moreno a nedal, takže proti Slovákům dostal prostor forvard Juventusu Turín.

Španělští fanoušci se už pravděpodobně ani neradují, když je nařízená penalta ve prospěch jejich reprezentace. V takovéto situaci běžně visí gól ve vzduchu, ale výběr Luise Enriqueho předvádí neuvěřitelnou mizérii. Moratův pokus proti Slovákům byl už pátým pokutovým kopem v řadě, který pro tým z Pyrenejského poloostrova neskončil gólem. Noční můra začala loni v listopadu, kdy byl neúspěšným exekutorem proti Švýcarsku Sergio Ramos.

Kameraman si dal hlavičku

Ještě jeden střípek z utkání reprezentace „La Roja“ a slovenského „nároďáku“: Virálním se stal kameraman, který pokrýval zápas u postranní čáry. Jeden z míčů, který směřoval do autu, padal z výšky. 15kilové vybavení kameramanovi nijak nepřekáželo v tom, aby se krátce podíval do vzduchu a i s kšiltovkou nasměroval hlavou balon přesně ke slovenskému obránci Peterovi Pekaríkovi.

Lewandowski bušil na dveře, ale bylo zavřeno

Zvláště hráči populární videohry FIFA s polským útočníkem Robertem Lewandowskim plně soucítili. A bizarní okamžik ukázal, že hráč, který v letošní sezoně německé bundesligy nasázel rekordních 41 gólů, je jen člověk. V zápase se Švédy se za stavu 1:0 pro Seveřany dostal do obrovské příležitosti, ve které měl hned dvojnásobnou možnost skórovat a vyrovnat.

Po rohovém kopu se dostal k hlavičce a takzvaným „koníčkem“, kdy se míč odrazil o zem, trefil břevno. Díky odrazu dostal Lewandowski druhou možnost dát gól hlavou, ale opět jeho pokus cestoval pouze do břevna. Pak se mu míč ještě dostal pod nohy, ale ve velké skrumáži ho nedokázal procpat za záda gólmana Olsena. Zkrátka bylo zavřeno. Takováto nepřízeň osudu je k vidění většinou právě jen ve fotbalové simulaci FIFA.

Švédsko nakonec bralo hlavně díky dvěma brankám Emila Forsberga tři body za výsledek 3:2 a vyhrálo skupinu E. Lewandowski se gólu dočkal v 61. minutě, když předvedl krásný obstřel do šibenice.

Aktivista na trávníku. Opět v Mnichově

Ještě před úvodním hvizdem zápasu mezi Německem a Maďarskem na fotbalovém Euru nastal na hřišti rozruch. Během maďarské státní hymny vtrhl na hřiště aktivista s duhovou vlajkou na podporu hnutí LGBT+ (hnutí leseb, gayů, bisexuálů a transgender lidí). Kauza kolem podpory nejen homosexuálů provází poslední dny Eura. Hlavně kvůli tomu, co se děje v Maďarsku.

Tisíce fanoušků přinesly na zápas v mnichovské Allianz Areně duhové vlajky na znamení vzdoru proti maďarskému parlamentu. Ten mimo jiné zakazuje, aby se gayové jakožto představitelé homosexuální orientace objevovali ve školních vzdělávacích materiálech nebo programech pro osoby mladší 18 let.

Nebylo to na Euru poprvé, co chvíle těsně před výkopem v Mnichově narušil aktivista. Před střetnutím Němců s Francií se z nebe snesl na paraglidu na trávník muž „kopající“ za Greenpeace. Při svém neohrabaném přistání poškodil televizní techniku a zranil osvětlovačku. Hlavy fanoušků pak minul jen o centimetry.

Maďarsko blízko totální senzaci

Čin příznivce hnutí LGBT ale nezastínil to, co se dělo na trávníku. Ačkoliv Maďarsko vstupovalo do turnaje jako totální outsider v hrůzu nahánějící skupině F, s rolí odpadlíka se popasovalo na jedničku s hvězdičkou. Napřed hrálo vyrovnaný part s Portugalci, byť nakonec po silném závěru Cristiana Ronalda a spol. padlo 0:3. Následně o body obralo mistry světa z Francie.

A když Adam Szalai v 11. minutě poslal svůj tým do vedení proti Němcům, bylo zaděláno na senzaci. Po více než hodině hry vyrovnal Kai Havertz, ale velké překvapení bylo znovu aktuální o 120 vteřin později, když maďarskému celku vrátil jednogólový náskok András Schäfer.

V tu chvíli to, i s přihlédnutím k vývoji v paralelně hraném zápase Portugalska s Francií, znamenalo, že Němci by se se šampionátem loučili. Naopak Maďaři by měli navzdory všem předpokladům v kapse postup.

Jenže „Die Mannschaft“ vysvobodil v 84. minutě Leon Goretzka gólem na 2:2. Německý národ si oddechl, ale Maďarsko si za svoji stopu na Euru zaslouží hlubokou poklonu. Ve smrtící společnosti rozhodně nebyli svěřenci italského kouče Marca Rossiho jen do počtu.

Takhle se kopou penalty a střídání, které se zvrtlo

Rozhodně nenudil ani středeční šlágr mezi Portugalskem a Francií v Budapešti. Na první dobrou zaujalo velké množství penalt. Španělský sudí Antonio Mateu Lahoz chtěl zřejmě svým krajanům pomoci nastudovat, jak se mají proměňovat pokutové kopy, a tak ukázal na puntík uprostřed vápna hned třikrát. Dvakrát si suverénně poradil Cristiano Ronaldo a dostal se na Euru už na pět gólů, na druhé straně neselhal Karim Benzema.

Francouzský útočník přidal ještě jednu trefu ze hry a zápas skončil stejným výsledkem jako ten v Mnichově, tedy 2:2. Zvláštní vzpomínku na něj bude mít Lucas Digne. Kouč Francie Didier Deschamps ho na hřiště ze střídačky poslal od začátku druhého poločasu. Už v 52. minutě byl ale opět stažený ze hry. Obránce si totiž během sedmiminutové epizody stihl poranit stehenní sval.

Tagy:
Anglie Francie Maďarsko EURO 2020 Robert Lewandowski fotbal sport Álvaro Morata EURO 2021 mistrovství Evropy ve fotbale maďarská fotbalová reprezentace Martin Dúbravka Juraj Kucka Lucas Digne sportovní soutěž Reprezentace FC Bayern München Mistrovství Evropy ve fotbale Sevilla FC