Blesková reakce policistů zachránila život. Muži „nastartovali“ srdce přenosným defibrilátorem

Sokolovští policisté zachránili život 53letému muži. Zastavilo se mu srdce. Policejní hlídka proto začala s oživováním, použili i přenosný defibrilátor. Ten zafungoval a muž následně skončil v péči lékařů.

Policisty na místo zavolala 52letá žena, která o rok staršího muže našla po příchodu domů v bezvědomí. Zvyklí na podobné situace příliš nejsou. Vycvičení na jejich řešení ale ano.

„Policisté u muže, který bezvládně ležel na rozkládací posteli, zkontrolovali životní funkce. Vzhledem k tomu, že nedýchal, tak ho přemístili na podlahu a jeden z policistů začal s nepřímou masáží srdce a umělým dýcháním prostřednictvím ambuvaku,“ popsal pro CNN Prima NEWS zásah mluvčí policie Jakub Kopřiva.

Policisté neztráceli čas a jeden z nich začal s přípravou automatického defibrilátoru. Zatímco hlídka bojovala o život muže v bezvědomí, na místo dorazili i záchranáři. „Je to přímo ukázkový případ toho, kdy byli na místě policisté České republiky, poskytovali nepřímou srdeční masáž za využití ještě AED přístroje. Následně naše posádka si převzala pacienta a pokračovali odborné resuscitaci,“ popsal mluvčí záchranářů Radek Hes.

Zachráněnému muži se podle posledních informací už daří mnohem lépe. Je to hlavně díky bleskové pomoci policistů a také faktu, že s sebou měli automatický defibrilátor. Těch policejní hlídky díky projektu Časná defibrilace vozí ve svých autech v Karlovarském kraji celkem 29.

Tagy: