Nad Českem se dneska znovu může objevit polární záře. Šance na sledování je vysoká

Lidé v České republice možná uvidí polární záři. (Ilustrační fotografie)

V Česku by mohla být vidět polární záře

V noci z pondělí na úterý se vyplatí pozorně sledovat noční oblohu. Nečekaně silná sluneční erupce vyvrhla směrem k planetě Zemi oblak částic, které by za vhodných okolností mohly způsobit vznik polárních září. Ta by mohla být částečně viditelná i z území České republiky, informovali astronomové na specializovaném webu astro.cz. Šance se každým dnem na její pozorování zvyšují.

K uvolnění velkého množství částic, které způsobují na Zemi fascinující polární záři, došlo v sobotu během sluneční erupce, připomněl web astro.cz. Intenzitu určí jejich počet, který od Slunce zdárně doputuje až k zemské atmosféře.

ČTĚTE DÁLE: Evropa se potýká s extrémními výkyvy počasí. Jih sužují horka, v Rakousku řádilo tornádo

Užitečnými pomocníky pro pozorovatele polární záře mohou být různé specializované weby jako solarham.com, aurorareach.com a další. Odborníci upozorňují, že pokud jsou k vidění v nižších zeměpisných šířkách, mohou si je nezkušení pozorovatelé splést se září měst.

Naposledy se polární záře dala na naší obloze sledovat v první polovině května. Úchvatný jev byl tehdy patrný téměř po celé Evropě. V tuto chvíli je jisté, že případný úkaz si paradoxně vůbec neužijí obyvatelé nejsevernějších částí kontinentu, kteří jsou jinak na záře zvyklí.

Na severu kontinentu, ve Finsku, Norsku, Islandu a v dalších zemích v těchto dnech panuje polární den. Například v nejsevernějším cípu Finska ve městě Utsjoki Slunce zapadne za horizont až koncem července, uvedla finská veřejnoprávní televize YLE.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Neviděli jste polární záři? Šance bude v Česku i v dalších dnech, meteorologové poradili kde

Tagy: