Neviděli jste polární záři? Šance bude v Česku i v dalších dnech, meteorologové poradili kde

Polární záře, která se v noci na sobotu objevila v řadě zemí včetně Česka, by mohla být viditelná i v následujících dnech. Na sociální síti X o tom informoval Český hydrometeorologický ústav. Podle amerického Národního úřadu pro oceán a atmosféru (NOAA) může fenomén způsobit problémy například systémům satelitní navigace. Ředitel Centra pro předpověď kosmického počasí NOAA ale uvedl, že jde o neobvyklou a potenciálně historickou událost.

Zemi v pátek zasáhla geomagnetická bouře nejvyššího stupně, uvedl americký Národní úřad pro oceán a atmosféru (NOAA). „Geomagnetická bouře je významná porucha zemské magnetosféry, ke které dochází při velmi účinné výměně energie ze slunečního větru do kosmického prostředí obklopujícího Zemi,“ popsal NOAA na svém webu. Dodal, že tyto bouře jsou důsledkem výkyvů slunečního větru, které způsobují velké změny proudů, plazmatu a polí v zemské magnetosféře.

K TÉMATU: Polární záře ozdobila oblohu po celém světě. Podívejte se na výběr nejlepších fotografií

Na řadě míst zeměkoule včetně Česka byla díky tomu vidět polární záře. NOAA ale vydal varování před možnými negativními dopady bouře. Fenomén totiž může způsobit problémy například systémům satelitní navigace. Při obdobně silné bouři z roku 2003 zaznamenaly problémy například elektrické distribuční sítě a transformátory ve Švédsku a Jižní Africe. „Většině lidí tady na Zemi se ale nic nestane,“ cituje agentura AP vědce z NOAA Roba Steenburgha.

Jak informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ), máme za sebou jednu z nejsilnějších polárních září za desítky let. „Intenzita polární záře byla taková, že ji mohli spatřit i obyvatelé Kanárských ostrovů, což je naprosto bezprecedentní,“ napsal ČHMÚ na sociální síti X.

Kdo polární záři v noci na sobotu neviděl, bude mít ještě další příležitost. „Zemské geomagnetické pole je stále velmi narušené. I když geomagnetická bouře ‚zeslábla‘ na stupeň G3 (v noci byla na nejvyšším stupni G5), ze Slunce k nám stále míří další sluneční erupce,“ napsal ČHMÚ. Meteorologové dodali, že v sobotu ráno se dokonce objevila další velmi silná erupce třídy X5.8 – prozatím nejsilnější z celé řady. „Ty mohou situaci opět posunout až do nejvyšších úrovní. Těžko predikovat, co nás může v dalších dnech ještě čekat, šance je ale velmi vysoká a nelze vyloučit, že polární záře budou stejně intenzivní anebo ještě intenzivnější,“ uvedli meteorologové.

V noci na neděli ale pozorování v některých místech zkomplikuje oblačnost. „Zdá se, že relativně jasno by mělo být v západní a jihozápadní části Čech – a to zejména později během noci. Více na východ bude oblačnosti hodně, na Moravě a ve Slezsku víceméně zataženo. Noc z neděle na pondělí bude ale opět jasná na celém území a bude šance na polární záři,“ dodali meteorologové.

To, že by další sluneční erupce mohly způsobit přetrvávání geomagnetických bouří po celý víkend, potvrzuje i NOAA. „Jedná se o neobvyklou a potenciálně historickou událost,“ uvedl Clinton Wallace, ředitel Centra pro předpověď kosmického počasí NOAA.

Polární záře patří mezi nejkrásnější přírodní úkazy na obloze a celkem běžné jsou v polárních oblastech, kde jsou viditelné po celé obloze. Pokud jsou k vidění v nižších zeměpisných šířkách, mohou si je nezkušení pozorovatelé podle odborníků splést se září měst. „Zda jde opravdu o polární záři, se dá velmi jednoduše ověřit na mobilním telefonu. Pokud si ji vyfotíte, mobil vám ukáže barvu daleko lépe, než je viditelné pouhým okem. Někdy bývají na fotce vidět i takzvané barevné sloupy, což také dokazuje, že jde o polární záři,“ sdělil Jakub Rozehnal, ředitel organizace Planetum zaštiťující pražské planetárium a hvězdárny.

Zájemcům o pozorování polárních září doporučuje sledovat takzvané aurorální monitory, na počítači na stránkách www.solarham.com nebo www.spaceweatherlive.com, případně prostřednictvím mobilní aplikace Aurora Alerts.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Unikátní mise. Čína vypustila sondu, jako první má odebrat vzorky z odvrácené strany Měsíce

Tagy: