Kam s ní? Luxusní jachta ruského miliardáře musí pryč z Hongkongu, hledá nové kotviště

Luxusní jachta ruského oligarchy Alexeje Mordašova, na jehož majetek západní společenství uvrhlo po začátku války na Ukrajině sankce, ve čtvrtek vyplula z hongkongského přístavu a zamířila do jihoafrického Kapského Města.

Pohled na 141 metrů dlouhou pětipodlažní jachtu Nord v hongkongském přístavu Victoria vyvolával v posledních týdnech silnou kritiku amerického ministerstva zahraničí. Ta mířila především na tamní úřady. Přítomnost luxusního plavidla ve městě podle Američanů nebyla vhodná a poškozovala mu pověst.

Loď, jejíž hodnota podle odhadů přesahuje půl miliardy dolarů (12,5 miliardy korun) do asijského přístavu připlula v září po sedmidenní plavbě z ruského Vladivostoku a nezůstala tam ani měsíc. Podle vyjádření hongkongského námořního úřadu pro CNN Nord ve čtvrtek tamního času opustila přístav Victoria.

Odplutí lodi potvrzuje i populární aplikace Marinetraffic, která zobrazuje pohyby všech registrovaných plavidel na celém světě. Nyní by se měla nacházet zhruba 100 kilometrů východně od Malajsie.

Alexej Mordašov, ruský miliardář blízký prezidentu Vladimiru Putinovi, patří na seznam Rusů, na které Spojené státy a Evropská unie po začátku války 24. únoru uvalily sankce právě kvůli vazbám na ruského prezidenta.

Tagy:
Hongkong Vladimir Putin jachta Jihoafrická republika Evropská unie sankce Kapské Město Alexej Mordašov ruská invaze na Ukrajinu Nord