Bohdalová oslaví 90 let: Přála bych si zastavit čas, říká. Jaký si představuje konec?

Jiřina Bohdalová letos oslavila devadesáté narozeniny.

Jiřina Bohdalová oslaví úctyhodné 90. narozeniny. Na divadelních prknech se objevila už v útlém věku a herectví se věnuje prakticky až doposud. Jen s obdivem jí mnozí mohou závidět její chuť do života, optimismus i elán. V rozhovoru pro magazín Reflex zavzpomínala například na své rodiče nebo na Jana Wericha.

„Bude mi devadesát, takže bych si přála, aby se zastavil čas. Nechci být mladá, klidně takhle stará s těmi drobnými neduhy, ale bylo by fajn, kdyby to takhle ještě pár let vydrželo,“ vypráví pro magazín Reflex herečka Jiřina Bohdalová.

„A protože ráda vyprávím, chtěla bych, aby můj konec vypadal tak, že bych povídala a povídala a ostatní by řekli: ‚Do prdele, nedopověděla to‘, a já už bych se tou dobou na nějakém obláčku smála, že jsem jim tu pointu neřekla,“ vypráví.

Jak sama přiznává, je vyprávěcí typ, což by o své mamince neřekla. „Občas se opakovala, jako to dělá asi každý, a rodina si pak dělala legraci, že to slyší popáté. Jak ráda bych to dnes slyšela třeba popadesáté,“ přiznala Bohdalová, jež na své rodiče nedá dopustit.

Tatínka v 50. letech uvěznili za vypomáhání k velezradě. „Táta sice o té době moc nemluvil, ale časem jsme objevili, že v roce 1948 pomáhal utéct ministrovi financí exilové vlády Ladislavu Feierabendovi,“ vzpomíná.

Návrat otce z vězení byl pro mě silný zážitek

Její otec byl odsouzen na 15 let a musel odevzdat majetek. „Do vězení nás pouštěli tak často, jak se podle nich choval. Když ho zavřeli na samotku, mohly jsme ho vidět třeba až za půl roku. Ale já si myslím, že jak se říká – ‚člověk si zvykne i na šibenici‘, něco pravdy na tom bude,“ říká. Když otce tehdy navštívila se svou tříměsíční dcerou, dozorci mu nedovolili se jí vůbec dotknout.

Otce pak propustili v době, kdy Bohdalová byla v angažmá v Divadle ABC. Shodou okolností jeviště divadla jako truhlář pomáhal stavět její otec. „Když se otec vrátil, usadili jsme tátu do první řady, jemu dojetím tekly slzy a na konci mu každý z kolegů přinesl nějakou drobnost. Bylo to ohromně silné,“ líčí s tím, že se o vzpomínkách, které zažil ve vězení, nerad zmiňoval. „Jestli chcete, abych žil dál, na nic se mě neptejte,“ říkal.

Werich mi dal angažmá, abych uživila rodinu

Do angažmá v Divadle ABC ji tenkrát dostal herec Jan Werich. „Vy byste potřebovala trochu sem tam kopat do prdele, ale možná by to šlo,“ zněla tenkrát jeho nabídka. „Já si myslím, že mi chtěl pan Werich hlavně pomoci, protože kdybych šla do mimopražského angažmá, kde nebyla možnost přivydělat si v rozhlase, rodinu bych neuživila,“ popisuje. V té době se starala o dítě, svou dceru Simonu Stašovou a o dvanáct let mladší sestru a matku.

Kromě Divadla ABC byla také členkou Divadla na Vinohradech nebo Divadla Na Jezerce, převyprávěla několik dětských pohádek a večerníčků – například Pohádky z mechu a kapradí – a hrála v desítkách úspěšných filmů.

Jak Bohdalová uvedla v pořadu CNN Prima NEWS Interview, v loňském roce si předsevzala těžký úkol. Rozhodla se nacvičit inscenaci Gin Game, během které za celé dvě hodiny prakticky nesleze z jeviště. Jak uvedla, roli Fonsie zkrátka nemohla odmítnout. „Odmítat blbé věci umím, ale dostat takovou věc do ruky a odmítnout ji. (…)Ta představa mě úplně nabudila,“ míní herečka.

Bohdalová vloni vydala také knihu Můj život mezi slzami a smíchem. V jejím závěru píše, že Gin Game je poslední představení, ve kterém si zahraje. „To tvrzení platí. Už si nedovedu představit, že bych se znovu učila roli. Malá role o dvou větách je pro mě škoda večera,“ dodává herečka. Více se dočtete v rozhovoru z pořadu Interview.

V pondělí 3. května chystá CNN Prima NEWS vysílání k devadesátým narozeninám Jiřiny Bohdalové. Chybět nebude ani speciální dárek. Herečka totiž dostane jedinečnou narozeninovou píseň, kterou pro ni složil a napsal Petr Janda a ve spolupráci s FTV Prima natočil videoklip, v němž účinkuje i její dcera Simona Stašová s vnukem Vojtou.

Tagy: