Nemám být tak rychlá. Herečka Jiřina Bohdalová skončila v nemocnici, uklouzla na náledí

Jiřina Bohdalová

Úrazy na ledu

Podklouzly mi nohy. Jsem starší člověk a nemám být tak rychlá, teď už to vím. Také tomu trošku přispělo počasí, řekla CNN Prima NEWS herečka Jiřina Bohdalová. Ta v sobotu odpoledne dorazila do Fakultní nemocnice Královské Vinohrady. Stalo se tak poté, co na zmrzlém chodníku ztratila rovnováhu. Nebyla jediná, pražští záchranáři měli plné ruce práce a během dne vyráželi k desítkám případů.

Jiřinu Bohdalovou do pražské vinohradské nemocnice přivedla bolest zad, za kterou mohlo uklouznutí. „Podklouzly mi nohy a bouchla jsem sebou. Naštěstí se mi nic nestalo, akorát mě trošičku bolela páteř,“ vysvětlila Bohdalová.

Krátce po poledni proto v nemocnici na Vinohradech podstoupila lékařskou prohlídku. „Požádala jsem pana profesora Arenbergera, aby mě prohlédl, protože zanedbání, to také není dobré. Navíc je sobota, volno, tak proč si neudělat klid v duši,“ konstatovala herečka a dodala, že „má nahoře oba dva rodiče a ti na ni dávají pozor“.

To byla hrozná bolest

Jiřina Bohdalová v sobotu nebyla jediná, kdo musel kvůli sněhu nebo ledovce k lékaři. Běžná dopolední procházka skončila nešťastně například pro 73letou Alžbetu z Prahy. „Šla jsem na procházku se psem a upadla v parku. Ležela jsem tam asi 15 minut. Pomohli mi až dva pánové, kteří mě zvedli,“ popsala Alžběta.

Dvojice ji nejprve odnesla domů, poté raději zavolala pomoc. „To byla hrozná bolest. Mám zlomené oba kotníky a na jedné noze ještě holenní kost. Je to komplikovaná zlomenina. Doktoři byli úžasní,“ řekla 73letá pacientka. Nyní ji čeká náročná léčba. Sádru nesundá minimálně šest týdnů.

Lékaři vyzývají starší lidi k opatrnosti

Kvůli počasí řeší doktoři v nemocnicích kromě zlomených končetin i těžké úrazy hlavy. „Určitě si každý uvědomí, že když si zlomí takzvaný krček, zlomí si kousek stehenní kosti. Je to zbytečná zátěž a ne každý se z toho může dostat bez větších problémů,“ upozornil ředitel Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Petr Arenberger.

Lékaři proto vyzývají především starší lidi, aby v době ranních mrazíků raději nevycházeli vůbec. „Od začátku roku evidujeme celkem 122 výjezdů k případům pádů na zledovatělém povrchu. Jenom za dnešní den je to více jak dvacet výjezdů, to znamená, že čísla skutečně rostou,“ informovala mluvčí Zdravotnické záchranné služby hl. m. Prahy Jana Poštová.

Tagy: