Nové informace o tragédii v Bohumíně: Přispěl k ní pozdní příchod strojvedoucího?

Ve stanici Bohumín na Karvinsku se v pondělí brzo ráno srazil vlak pendolino odjíždějící do Prahy s posunovací lokomotivou.

Proč došlo k tragické železniční nehodě v Bohumíně?

Na bohumínském nádraží pokračuje odstraňování následků pondělní tragické srážky pendolina s posunovací lokomotivou. Nehodu nepřežil strojvedoucí z pendolina, pět lidí bylo zraněno. V péči lékařů stále zůstávají dva z nich, tři opustili nemocnici hned po ošetření. Nyní se objevují spekulace o tom, proč k tragédii došlo.

Desítky hodin už hasiči a železničáři pracují na likvidaci následků pondělní tragické srážky. Na pomoc si povolali také těžký železniční jeřáb. „Hasičům se během pondělí podařilo nakolejit jeden z vykolejených vozů pendolina a v úterních ranních hodinách zpevnili všechny výhybky a z místa odtáhli jak nevykolejené vozy, tak tento jeden nakolejený vůz,“ řekl CNN Prima NEWS mluvčí Správy železnic Dušan Gavenda.

Železničáře navíc během úterního dne potrápily i rozmary počasí. Ještě kolem poledne byla na místě nejvíce poškozená přední část pendolina. „Jakmile ho dostaneme na koleje, bude také odtažen. Samozřejmě pracujeme na tom, abychom co nejdříve zprovoznili všechna nástupiště v Bohumíně,“ upřesnil Gavenda.

Mezitím pokračuje vyšetřování příčin tragické srážky. Odborníci zjišťují, proč pendolino projelo kolem návěstí zakazujícího jízdu. V médiích se objevily spekulace o možném opožděném příchodu strojvedoucího na nádraží.

Proč došlo ke srážce?

„Ten kolega měl dělenou směnu. Jel z Prahy do Bohumína, kde měl zákonný zkrácený odpočinek a po něm měl jet zpátky do Prahy. Je to nepotvrzené, nepodložené. Ale i já jsem dostal informaci, že nastoupil později, než měl, ale nevím, jestli ho zapomněli vzbudit, nebo jak to bylo, to si netroufnu komentovat,“ uvedl prezident Federace strojvůdců ČR Jaroslav Vondrovic,

Drážní inspekce tyto spekulace zatím nechce komentovat. Čtyřiapadesátiletý strojvedoucí byl podle Českých drah velmi zkušený. O pomoci pro jeho rodinu ještě dráhy nerozhodly. „Odškodnění všech poškozených proběhne v souladu s právními předpisy. Další formu pomoci pak nabízí náš Nadační fond železnice srdcem, který slouží právě i pro tyto smutné a tragické události na železnici a můžeme říci, že jeho pomocí v souvislosti nehodou v Bohumíně už se zabýváme,“ sdělila mluvčí Českých drah Vanda Rajnochová.

Dva zranění zůstávají v péči lékařů. Při tragické železniční nehodě bylo zraněno pět lidí – stevardka v pendolinu a čtyři členové posádky posunovací lokomotivy. Všichni byli při vědomí a mimo přímé ohrožení života. Utrpěli lehká a středně těžká poranění – otřes mozku a poranění končetin.

Tři zranění, kteří byli ošetřeni na chirurgickém oddělení bohumínské nemocnice, jsou už doma. Nemocnici opustili hned po ambulantním ošetření. Dva lidé jsou stále hospitalizováni. Mluvčí ostravské městské nemocnice Andrea Vojkovská uvedla, že pacient se středně těžkým zraněním zůstává na pozorování. Podobně je na tom zraněný hospitalizovaný v Karviné. „Pacient u nás zůstává. Důvodem je sledování zdravotního stavu,“ uvedla mluvčí Nemocnice Karviná-Ráj Věra Murínová.

Tagy: