„Žlutá smrt“ zaplavila Plzeňsko. Prudce jedovatá rostlina zabíjí koně, nebezpečná je i lidem

Starček přímětník, alias žlutá smrt, zaplavil Plzeňsko.

Žlutá smrt zaplavuje Plzeňsko

Starček přímětník, alias žlutá smrt, zaplavil Plzeňsko. Jedovaté bylině totiž svědčí suché a teplé počasí. Hlavně na pastvinách představuje velkou hrozbu pro koně, ale i skot, ovce a kozy. Chovatelé by tak měli být na pozoru. Rostlina je nebezpečná i pro lidi.

Starček, rostlina s drobnými žlutými kvítky, se objevuje na pastvinách, loukách i v parcích. „První rok udělá přízemní růžici a teprve druhý rok je z něj vysoká rostlina, která krásně žlutě vykvete,“ popsal vedoucí botanického oddělení Západočeského muzea v Plzni Ondřej Peksa pro CNN Prima NEWS.

ČTĚTE TAKÉ: Nemocniční „blaf“ vyhodit a dojíst se v bufetu. Odbornice popsala, proč pacientům nechutná

Na první pohled krásná rostlina je však prudce jedovatá. „Obsahuje celou řadu toxických alkaloidů, které se usazují v organismu, zejména v játrech. Tím způsobují kolaps metabolismu,“ upřesnila botanička Západočeského muzea v Plzni Ivona Matějková pro CNN Prima NEWS.

Kvůli obsahu jedovatých látek ohrožuje starček na pastvinách kozy, ovce i krávy. Pro koně je dokonce smrtelně nebezpečný. Pokud spásají rostlinu, může u nich dojít k selhání jater. „Říká se tomu žďárská choroba koní. Zvířata mohou uhynout,“ potvrdila Matějková.

Starček přímětník je jedovatý i pro lidi. Proto je důležité mít při jeho likvidaci ochranné rukavice.

Nebezpečná rostlina aktuálně roste například na Šlovickém vrchu u Dobřan v okrese Plzeň-jih. I na něm se pasou divoce žijící koně. „Vše nasvědčuje tomu, že se exmoorští hřebci starčeku vyhýbají. Zřejmě tuší, že jsou pro ně alkaloidy toxické,“ řekl Peksa CNN Prima NEWS.

Hospodářská zvířata a koně ale podobný instinkt mít nemusejí, a tak by chovatelé měli být na pozoru. „Letos je dost přemnožený,“ potvrdila chovatelka koní Simona Švantnerová CNN Prima NEWS. „Snažíme se ho zbavit, ale jde to blbě,“ dodala.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Tisíce netopýrů berou útokem byty v Plzni. Experti varují před kousnutím a nebezpečnou nemocí

Tagy: