Dovolená za peníze gangů. Bývalý protidrogový agent promluvil: Boj proti drogám je jen hra

Pervitin a kokain na zrcadle

DEA drogy neřeší

Je válka proti drogám jen hra? Alespoň podle případu bývalého agenta amerického Úřadu pro potírání drog (DEA) to tak vypadá. Při své práci si užíval výletů do Evropy, večírků, striptýzových klubů a dalších benefitů financovaných drogovými kartely. A pozor, nešlo o výjimku. Jeden z agentů přiznal, že to byla běžná praxe.

Říkali si tým Amerika. Federální agenti a státní zástupci, kteří měli válčit proti narkotikům. Místo toho si žili na vysoké noze za peníze zločinných kartelů. „Boj proti drogám je hra,“ tvrdí s jistotou bývalý agent DEA José Irazzary.

A velmi zábavná, dodává bývalý strážce zákona, který se před dvěma lety přiznal k devatenácti trestným činům, včetně bankovních podvodů a přesměrování milionů dolarů z výnosů z drog. Nedávno nastoupil k dvanáctiletému trestu vězení. „Naše případy zajišťovaly agentuře DEA dobré statistiky a peníze na provize. Agenturu to nestálo nic. Financovali jsme se sami a všichni byli spokojení,“ pokračuje ve svědectví Irazzary.

Systém práce agentů popsala bývalá federální žalobkyně Bonnie Klapperová. „Vyperete sto tisíc dolarů a zjistíte, čí jsou to peníze. Zjistíte, kdo jsou překupníci a kam peníze jdou. A o to jde.“

Agenti ale zabavovali dvakrát víc peněz, než kolik ve skutečnosti vyprali. A z rozdílu si financovali život, který jim mohl vskutku kdekdo závidět. „Typický výlet jsme odůvodňovali nějakým pohovorem nebo koordinační schůzkou. Cestovali jsme, kam jsme chtěli,“ dodává Irazzary.

Až devadesát procent cest bylo falešně zdůvodněných. A agenti se na nich rozhodně nenudili. „Bylo to hlavně o pití a holkách,“ líčí bývalý agent. Večírky, striptýzové bary, ale i drahé nákupy nebo luxusní večeře. A všem korupce dlouho procházela.

Na základě Irizarryho výpovědi teď americké ministerstvo spravedlnosti vyslýchá dalších dvacet agentů. A tak vychází najevo, že federální vláda pere ročně desítky milionů dolarů jménem drogových kartelů.

Tagy: