Boje o Bachmut: Vagnerovci s armádou zatápí Ukrajincům. Rusové ale mají problém, míní experti

Ukrajinské jednotky dál svádějí těžké boje o Bachmut, uvádí ukrajinský generální štáb, podle kterého ukrajinské síly odrazily ruské útoky i na dalších úsecích fronty na východě země. Ruské ministerstvo obrany ve čtvrtek tvrdilo, že se ruským silám podařilo odříznout ukrajinské obránce Bachmutu od přísunu posil a od možnosti ústupu, ale toto tvrzení vzápětí zpochybnila ukrajinská armáda i šéf ruských žoldnéřů, na kterých leží hlavní tíha bojů.

Britská vojenská rozvědka v pravidelném přehledu situace uvádí, že ukrajinské jednotky nadále brání západní část města. Čelí sice značným problémům se zásobováním, ale z pozic, kterých byly nuceny se vzdát, ustoupily spořádaně.

ČTĚTE TAKÉ: Unikátní záběry surové přestřelky u Bachmutu. Ukrajinci ruský útok odrazili, hlásí Kyjev

„Nepřítel se nevzdává svých plánů na okupaci našeho území, nehledě na značné ztráty. Nadále soustřeďuje hlavní úsilí na postup u Lymanu, Bachmutu, Avdijivky a Marjinky. Nejtvrdší boje pokračují o Bachmut a Marjinku,“ uvedlo ukrajinské velení v ranní svodce o situaci na bojišti. Celkem Ukrajinci za minulý den odrazili 49 ruských útoků. U Bachmutu ruské síly dál útočí, pokračují těžké boje o samo město a ruské síly podnikly také útoky na křídlech, u obcí Bohdanivka a Predtečyne, ale neuspěly, dodal štáb.

Ruská armáda za současného stavu už nezvládá vést několik velkých útočných operací najednou a soustřeďuje své úsilí na dobytí Bachmutu, soudí analytici amerického Institutu pro studium války (ISW). Odvolávají se i na vyjádření generála Oleksije Hromova z ukrajinského generálního štábu o přesunu ruských vojsk od Avdijivky k Bachmutu, odpovídající dřívějším hodnocením ISW.

Rusko obnovilo útoky na Bachmut, spolupráce mezi jednotkami ruské armády a žoldnéři z Vagnerovy skupiny se zlepšila, konstatuje britská rozvědka. Ukrajinská obrana stále drží západní části města, ale za uplynulých 48 hodin byla vystavena obzvláště intenzivní ruské dělostřelecké palbě. Útočné skupiny žoldnéřů pokračují v postupu v centru města, zatímco ruské výsadkové síly vystřídaly některé jednotky vagnerovců na severním a jižním křídle operace. Ukrajinské síly čelí značným problémům se zásobováním, ale spořádaně se stáhly z pozic, ze kterých byly donuceny ustoupit, dodal Londýn.

Rusko od začátku války přišlo o 181 090 zraněných či zabitých vojáků, z toho o 500 za uplynulý den, a tisíce kusů výzbroje, tvrdí ukrajinské velení. Toto tvrzení nelze ve válečných podmínkách ověřit z nezávislých zdrojů, Moskva o svých ztrátách neinformuje.

Tagy:
válka bitva Ukrajina Rusko boje Vagnerova skupina Bachmut Institut pro studium války ISW