Unikátní záběry surové přestřelky u Bachmutu. Ukrajinci ruský útok odrazili, hlásí Kyjev

Státní pohraniční služba Ukrajiny (DPSU) sdílela drsné video z bezprostřední přestřelky s ruskými okupanty v okolí Bachmutu. Podle Kyjeva se šesti ukrajinským vojákům podařilo tři hodiny odrážet intenzivní ruské útoky, později jim prý přišly na pomoc další ukrajinské jednotky. Okolnosti zveřejněných záběrů je složité v době válečného konfliktu nezávisle ověřit. Krvavá bitva o doněcký Bachmut nicméně nadále pokračuje.

„Šest členů DPSU drželo v Bachmutu své pozice tři hodiny. Pohraničníci z luhanského oddílu odráželi útoky nepřítele, který byl ve značné přesile, a nenechali se obklíčit. Během bojů využili útočné pušky i granátomety. Nakonec se jim povedlo útok okupantů odrazit a zajistit i evakuaci raněných. Později přišla pohraničníkům na pomoc skupina palebné podpory,“ stojí v prohlášení DPSU.

Státní pohraniční služba Ukrajiny později zveřejnila sestřih z bezprostředních pouličních bojů. Na videu je vidět skupinka ukrajinských vojáků, která se pohybovala v rozbombardované obytné oblasti. Že mělo jít o Bachmut či alespoň jeho blízké okolí, uvedl i analytik a aktivista Andrej Poleščuk.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Štěstí za milion. Ruská kulka těsně minula hlavu Ukrajince, ukazují záběry. Vzal to s úsměvem

Ukrajinské vojáky z ničeho nic překvapil dělostřelecký granát, který dopadl jen pár metrů od jejich pozic. Výbuch jeden z členů DPSU zaznamenal na svou kameru. Po explozi se skupinka obránců ukryla v rozbořeném dvorku mezi domy a začala klást tvrdý odpor. Jeden z vojáků začal na ruské pozice střílet z granátometu.

Později se Ukrajinci rozhodli, že se přemístí. Voják, který celý boj natočil, při přesunu zakopl a spadl. Následně se pohraničníci ukryli za cihelnou zdí a střídali se v palbě z pěchotních zbraní na ruské jednotky. Slyšet byla i palba od okupantů.

Bachmutský mlýnek na maso

Nutno zmínit, že pouliční boje jsou v okolí Bachmutu na denním pořádku. Zatímco ruští žoldnéři z Vagnerovy skupiny tvrdí, že již ovládají většinu území tohoto doněckého města, ukrajinská strana jejich tvrzení popírá. Bitva o Bachmut je vzhledem ke své povaze známá také jako „mlýnek na maso“. Jde o vůbec nejkrvavější bitvu od začátku ruské invaze v únoru 2022.

Ještě před válkou byl Bachmut 72tisícovým městem, které se soustředilo na výrobu šumivých vín. Nyní je jedním z nejnebezpečnějších míst na světě. Vlivem ruského bombardování a pouličních bojů z něj nezbylo téměř nic.

Podle expertů by i případné obsazení celého Bachmutu ruskou armádou bylo pro Kreml spíše symbolickým vítězstvím než větším strategickým úspěchem. Ukrajinci totiž na území centrálního Donbasu vybudovali hustou a hlubokou obrannou síť.

Tagy:
válka armáda vojáci střelba Ukrajina přestřelka Rusko Donbas Doněcká oblast Bachmut Andrej Poleščuk Státní pohraniční služba Ukrajiny