Bouře Beryl řádí v Texasu: Zemřelo už 36 lidí, miliony domácností zůstaly bez elektřiny

Počet mrtvých v Texasu, kde řádění bouře Beryl připravilo o elektřinu miliony lidí, stoupl na nejméně 36. Stalo se tak poté, co úřady potvrdily úmrtí v domech, ve kterých kvůli výpadku elektřiny nefungovala během nynějších veder klimatizace, napsala agentura AP.

Kancelář soudního lékaře v okrese Fort Bend potvrdila devět dalších úmrtí, včetně čtyř, která byla alespoň částečně připsána hypertermii, kdy tělesná teplota člověka výrazně přesáhne normální stav. Nejméně tucet dalších obyvatel v oblasti Houstonu podle úřadů zemřel v důsledku komplikací způsobených horkem a výpadkem elektřiny.

K TÉMATU: Evropu sužují pekelné podmínky s teplotami přes 40 stupňů. Kde je situace nejhorší?

Většina obyvatel Houstonu se minulý týden dočkala obnovení dodávek elektřiny po dnech rozsáhlých výpadků během vysokých letních teplot.

Generální ředitel CenterPoint Energy Jason Wells, který řídí městskou energetickou společnost, řekl v pátek státním regulačním orgánům, že společnost pracuje na tom, aby se lépe připravila na příští bouři. Guvernér a zákonodárci se domáhali od společnosti vysvětlení, proč byla elektřina odpojena tak dlouho.

Den poté, co Beryl zasáhl pobřeží Texasu a připravil o elektřinu téměř tři miliony lidí v tomto státu, úřady uváděly osm mrtvých. Polovinu případů úřady spojovaly s padajícími stromy. O týden dříve bouře zabíjela na ostrovech na jihovýchodě Karibiku a zasáhla také Jamajku a Mexiko, když rekordně brzy v atlantické sezoně dosáhla intenzity hurikánu páté, tedy nejvyšší kategorie.

Do Texasu dorazila výrazně slabší, i tak ale přinesla extrémní déšť a vítr, který v nárazech dosahoval skoro 150 kilometrů za hodinu.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Harrisová působí na trumpovce jako rudý hadr na býka, řekl Horák

Tagy: