Bouře Jitka pustoší sever Německa, zasáhne i Česko. Hrozí vichr, mrznoucí srážky a ledovka

Zrušené trajekty, přerušená železniční a silniční doprava, vyvrácené stromy a desítky nehod. Tak vypadá aktuálně situace na severu Německa, které pustoší bouře Jitka. Ta s sebou přináší nejen silný vítr, který v nárazech dosahuje rychlosti 110 km/h, ale také intenzivní déšť. Bouře ovlivňuje počasí i v tuzemsku, kde na některých místech fouká o rychlosti až 80 km/h. Vítr bude Česko sužovat i v dalších dnech a současně by měly v pátek padat mrznoucí srážky. V sobotu nás pak čeká ledovka.

Nejvíce zasaženými oblastmi jsou Hamburk, Šlesvicko-Holštýnsko a Dolní Sasko. Východofríské ostrovy jsou odříznuté od okolního světa, trajektová doprava se přerušila. Mezi postižené patří Wangerooge, Spiekeroog a Norderney. Zrušeno je také lodní spojení mezi Cuxhavenem a Helgolandem. V Baltském moři se přerušilo spojení mezi Rostockem a Gedserem v Dánsku a byla pozastavena trajektová doprava na ostrov Hiddensee.

ČTĚTE TAKÉ: Nejteplejší rok za posledních 249 let. V Klementinu zaznamenali rekordní hodnoty

Spolková námořní a hydrografická agentura (BSH) v Hamburku varuje před zaplavením některých částí města.

Popadané stromy a nehody, které způsobily poryvy větru, narušily silniční a železniční dopravu v Hamburku, Šlesvicku-Holštýnsku a také Dolním Sasku. Poryvy větru převracely nákladní vozy, jako kdyby šlo o autíčka na hraní. Dolní Sasko doporučilo, aby lidé nevstupovali do lesů, město Hannover preventivně uzavřelo několik parků.

Bouře by se měla ve čtvrtek uklidnit, ale jen přechodně, varují meteorologové. Vítr v pátek opět zesílí, uvedla německá meteorologická služba (DWD).

Čeští meteorologové potvrdili, že bouře Jitka ovlivňuje počasí v Česku už nyní, kdy ve východních Čechách a na západě Moravy dosahuje vítr v nárazech rychlosti 80 km/h, na ostatních místech země jsou to hodnoty do 60 km/h. V pátek vítr opět zesílí na 70 km/h, na horách by měl dosahovat rychlosti až 90 km/h. Večer by se měly přidat mrznoucí srážky a v sobotu má celé Česko pokrýt ledovka.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Exkluzivní rozhovor s Donaldem Trumpem jr. pro CNN Prima NEWS

Tagy:
Německo počasí vítr doprava Hamburk bouře déšť záplavy Baltské moře Helgoland Dolní Sasko Šlesvicko-Holštýnsko Východofríské ostrovy Spiekeroog Cuxhaven