Bouře kvůli výsledkům voleb. Dav rozbíjel okna na radnici v Bělehradě, opozice drží hladovku

Stovky lidí se v neděli snažily vniknout do sídla radnice v Bělehradě během protestu proti výsledku komunálních voleb, které byly podle opozice zmanipulované. Proti demonstrantům použila policie slzný plyn, píše agentura AP. Prezident Aleksandar Vučić, jehož Srbská pokroková strana (SNS) celostátní hlasování vyhrála, pochybení odmítá.

Opozice upozorňuje na nesrovnalosti při konání voleb a na podvodné praktiky. Tvrdí například, že ve volbách do zastupitelstva Bělehradu dalo svůj hlas až 40 tisíc lidí, kteří v metropoli nežijí. Ústřední volební komisi obviňují, že pracuje na objednávku vládnoucí SNS. Opozice žádala opakování voleb ve všech okrscích, celostátní volební komise však nařídila opakovanou volbu jen v malé části okrsků.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ruskou invazi odráží i v kultuře. Ukrajinští muzikanti oživují kozáky a věští zkázu nepřátel

Předáci opozice Marinika Tepičová a Miroslav Aleksić drží na protest proti volebním výsledkům hladovku. Večer se před sídlem celostátní volební komise znovu shromáždily tisíce lidí. Stalo se tak posedmé od konání voleb v polovině prosince.

Později se stovky lidí snažily dostat i do budovy bělehradské radnice, kterou střežila policie. Ta proti demonstrantům podle agentury AP zasáhla za použití slzného plynu. Někteří protestující se snažili dostat do budovy přes rozbitá okna a další skandovali „zloději“ či „otevřete dveře“.

Vučić již dříve uvedl, že prosincové hlasování se odehrálo ve spravedlivé a demokratické atmosféře. Pozorovatelská mise Organizace pro spolupráci a bezpečnost v Evropě (OBSE) naopak upozornila na praktiky jako kupování hlasů, zneužívání veřejných zdrojů nebo zastrašování voličů.

Prokuratura v sobotu oznámila, že vyzvala policii, aby prošetřila některé podněty týkající se volební korupce či kupčení s hlasy, které dostala v uplynulých dnech, píše agentura AFP.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Nejenže je konec války v nedohlednu, ale s každým dnem přibývají další překážky. Ukrajinští vojáci čelí na frontě stále novým hrozbám. Podívejte se na reportáž níže.

Tagy: