Bouřky v Chorvatsku si vyžádaly životy tří lidí. Oběť hlásí i turistická oblast ve Slovinsku

Bouře se silným větrem a vydatnými srážkami si ve středu na území Chorvatska a Slovinska vyžádaly životy nejméně čtyř lidí. Velmi silná bouřka zasáhla chorvatské hlavní město Záhřeb, ve kterém zahynuli dva lidé. Bouře vyvracela stromy a způsobila přerušení dodávek proudu také v Bosně a Hercegovině. Varování před špatným počasím vydaly úřady rovněž v Srbsku. O tématu informovala agentura AP.

Silná bouře zasáhla Záhřeb kolem čtvrté hodiny odpoledne. Dva lidé ve městě zahynuli, když na ně spadl vyvrácený strom. Bouřka také způsobila komplikace ve veřejné dopravě a řada lidí přišla o dodávky proudu.

ČTĚTE TAKÉ: RADAR: V Česku nastane teplotní zvrat. Ochladí se a udeří bouřky, platí výstraha před požáry

„Vyzývám občany, aby volali o pomoc jen v situacích, kdy je ohrožen jejich život nebo když jsou v krajní nouzi, a to do doby, než se situace stabilizuje,“ vyzval starosta Záhřebu Tomislav Tomašević. Podle chorvatských médií udeřil na hlavní město vítr o síle až 120 kilometrů za hodinu. Jednoho mrtvého hlásí úřady také na východě Chorvatska.

Další člověk přišel v souvislosti s bouřemi o život ve Slovinsku, a to v oblasti turisticky oblíbeného Bledského jezera na severu země. Při pádu stromu se jedna další osoba zranila. Podle stanice TV Slovenija se jedná o cizince. Silný vítr vyvracel stromy a působil škody i v dalších částech Slovinska. Úřady také varují před horskou turistikou v oblastech, kde panuje nebo se očekává špatné počasí.

Podle agentury Reuters srbské úřady vydaly varování před silnými bouřkami, takzvanými supercelami, které by se mohly vytvořit nad územím země.

Tagy: