RADAR: V Česku nastane teplotní zvrat. Ochladí se a udeří bouřky, platí výstraha před požáry

Silné bouřky se prohnaly Českem

Předpověď počasí

Ve druhé polovině týdne se mírně ochladí, předpokládají meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Ve středu ještě teploty na některých místech dosáhnou na tropické třicítky, ale od čtvrtka se začnou objevovat přeháňky doprovázené bouřkami a rtuť teploměrů nevystoupá tak vysoko jako v uplynulých dnech, kdy panovala extrémní vedra. Avšak nadále pro Českou republiku zůstává v platnosti výstraha, která varuje před zvýšeným rizikem požárů.

Ve středu očekávejte polojasno až oblačno, odpoledne a večer na některých místech i přeháňky. Ojediněle se vyskytnou bouřky. Maximální teploty předpovídá Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve výši 27 až 32 °C. Povane mírný západní, přechodně až severozápadní vítr o rychlosti 2 až 6 m/s. K večeru vítr zeslábne.

ČTĚTE TAKÉ: Unikátní koupaliště v lomu u českých hranic. Polské Maledivy lákají na vstup zdarma

Výstraha před vysokým nebezpečím vzniku a šíření požárů platí v severozápadní polovině Čech, na Vysočině, v Jihomoravském a Olomouckém kraji a na východě Jihočeského a Pardubického kraje. Ve zbývajících částech ČR zůstává zatím nízký stupeň nebezpečí.

V noci ze středy na čtvrtek se ochladí a nejnižší teploty klesnou na 17 až 13 °C. Na severu a severovýchodě převládne v noci polojasno až oblačno, jinde můžeme podle meteorologů předpokládat ojediněle déšť nebo přeháňky. Stejně tomu bude i přes den. Jen s rozdílem, že se mohou objevit i bouřky. Maximální denní teploty se vyšplhají na 22 až 26 °C, na střední a jižní Moravě může být ještě o dva stupně více. Foukat má západní až severozápadní vítr o rychlosti 2 až 6 m/s. Večer by měl být přívětivější, ustávat budou srážky a zeslábne vítr, měla by se také protrhávat oblačnost.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii. V případě bouřek místo Radar, blesky rozklikněte kategorii Déšť, bouře a následně Bouře. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

Páteční počasí se ponese ve stejném duchu jako to čtvrteční – s oblačným, přechodně polojasným podnebím. Během dne zejména na severozápadě můžeme podle ČHMÚ očekávat ojedinělé přeháňky, v jihovýchodní části země místy i bouřky. Postupně během dne by však mělo ubývat oblačnosti i srážek. Nejvyšší denní teploty vystoupají na 23 až 27 °C. Foukat bude slabý proměnlivý vítr, který přechodně zesílí v bouřkách.

Tagy: