Českem se prohnaly silné bouřky: Popadané stromy, zatopené sklepy i evakuace cestujících

Průtrž mračen, kroupy i popadané stromy. Českou republikou se ve středu a v noci na čtvrtek prohnaly bouřky. Ty doprovázely silné deště. Hasiči zasahovali převážně na Moravě, hladiny řek se ale zvedaly téměř po celé zemi.

Silné bouřky avizovali meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu, vydali proto výstrahu. Po sedmé hodině večerní se spustil prudký déšť na Olomoucku. „Vyskytují se zde místy velmi silné bouřky s kroupami, velkými asi dva centimetry, ojediněle nárazy větru kolem 90 km/h,“ uvedl ČHMÚ na Twitteru. Kroupy padaly například na Prostějovsku.

Podle mluvčího hasičů Olomouckého kraje Radka Buryánka musely jednotky zasahovat zhruba u desítky událostí. Šlo o zatopené zahradnictví, popadané stromy i evakuaci cestujících z vlaku.

„U Hranic došlo k pádu stromu do profilu trati. Hasiči provádějí evakuaci cestujících, šlo celkem o 15 lidí. Vše se obešlo bez zranění. Situace je prozatím stabilizovaná. Zasahujeme, společně s dobrovolnými jednotkami, zejména na Hranicku, a to kvůli popadaným stromům, a na Olomoucku,“ nastínil mluvčí hasičů. V Kožušanech-Tážalech dobrovolná jednotka odstraňovala spadané stromy a pustila se také do čerpání vody v zatopeném zahradnictví, doplnil Buryánek.

Například k popadaným stromům museli hasiči vyjíždět i v Jihomoravském kraji, a to i v průběhu noci. Zatímco během odpoledne evidovali 13 výjezdů, v noci se nepříznivé počasí pomalu uklidňovalo. „Bouře zasáhly například Tišnovsko a Boskovicko,“ informovali hasiči.

Kolem půlnoci se pak začaly zvedat hladiny řek, a to jak na Moravě, tak třeba i v Praze. Ani hlavnímu městu se totiž bouřky nevyhnuly, podle hasičů ale byla situace pod kontrolou.

Tagy: